20.02.2023

Милошоски: ДЗР на владата и го укажал проблемот решение со ФЗО уште во 2021 година, владата не ги следи извештаите на државните институции

Ќе  посочам на еден пример колку оваа влада не ги следи извештаите од државните институции, но очигледно приоритетите се други поврзани со провизии и тендери. Денес зборуваме за разрешување на министер за информатичко општество, а Македонија се соочува со најголемиот проблем во изминативе 35 години со кој за жал се докажува дека сме најназадни во државните институции во информатичкото општество, изјави пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Антонијо Милошоски на денешната собраниска седница,

Тој истакна дека тука се засегнати 2 милиони осигуреници во примерот со ФЗО, а владата била навреме предупредена од Државниот завод за ревизија.

– ДЗР има доставено извештаи и до Собранието и до владата, се надевам премиерот наоѓа време да ги чита, каде што е наведено дека една од главните слабост на ФЗО е слабост во функционирање на ИТ системот. Пред се во делот на континуиран недостиг на ИТ кадар отсуство на информатички стратегии, неажурирани информатички политики и процедури за информатичка безбедност застарена серверска структура, рече Милошоски.

Тој потенцира дека не само што го увиделе недостатокот туку и на владата и го кажале решението.

– Ако владата внимателно го прочитала овој извештај од 2021 година денес немаше да го имаме најголемиот проблем во ФЗО и немаше да имаме најголемата здравствена несигурност во Македонија, каде што несигурни се лекарите, пациентите, и оние кои се соочуваат со ретки болести и сите оние семејства поврзани со вакви работи, многу пензионери зависат од редовно функционирање на фондот, изјави Милошоски.