17.03.2024

„Љубави“ дипломатијата на Пендаровски заврши со вето, но срамот остана – неговата понизност и несериозност ја руши сликата за Македонија

Стево Пендаровски ја срамеше Македонија во меѓународните односи. Со „љубави“ дипломатијата ја донесе државата до ова дереџе во кое што се наоѓа.

Имено на меѓународен настан Пендаровски им пријде на српската премиерка и бугарскиот премиер со „љубави как си? Имаш поздрав од Зоки“. Да не е трагично за државата, би било комично. Ваков речник не приличи ни за муабет во маало, а не на мултилатерален настан. Не е ни чудо што во продолжението на видеото исто како и на неговиот мандат Пендаровски беше игнориран. Додека претседателите и премиерите се борат за своите земји, говорат за стратешки инвестиции, патишта и инфраструктура, Пендаровски стои настрана, ѕирка позади нечие рамо и мисли дека на тој начин некој ќе го забележи.

Ете затоа Македонија во меѓународните односи бележи неуспеси. Со „љубав“ дипломатијата никој не те есапи сериозно. „Љубави“ на крајот заврши со вето, но остана срамот.

Понизноста и несериозноста на Стево Пендаровски ја руши сликата за Македонија, а со тоа гој го погазува достоинството на функцијата, државата и народот. Затоа е време за промени.