06.06.2023

Јовчески: Прилеп е домаќинска општина и враќаме долгови, а паралелно ги реализираме проектите за граѓаните

Борче Јовчески, градоначалник на град Прилеп на денешната трибина на тема земјоделие, а во рамки на активностите на Ова е Македонија за сите рече дека Прилеп е град на можности во кој има активности. 

„Нашата одлука беше да ги слушнеме граѓаните и ги реализираме нивните идеи. Делуваме транспарентно и ни останува уште малку да реализираме од она што е предвидено за до крај на годинава.  Наследивме голем долг и затоа побаравме општинска обврзница за да се реализираат предвидените проекти“, рече Јовчески.

Според градоначалникот граѓаните се задоволни затоа што се слуша нивниот глас  и оти се работи транспарентно.

„Вративме 120 милиони денари долг и покажавме дека работиме домаќински. Прилеп е град меѓу првите десет општини кој е пример за  домаќинско работење.  Значи работиме и проекти, а  враќаме и долгови“, рече градоначалникот. 

Јовчески информираше и за тековните проекти.

„Почнавме градежна офанзива и со свои средства ќе се асфалтираме  повеќе од 60 улици.  Не постои училиште кое не е реновирано како внатрешните простории, така и спортските терени на отворено. Се одвојува многу и за културата и спортот, ни следи театарскиот фестивал Војдан Чернодрински“, информираше Јовчески.