11.12.2022

Ѓорчев во Вашингтон: Средби со конгресмените Рузер, Ајса и Овенс

Членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ Влатко Ѓорчев учествува на форумот за безбедност во Сенатот на САД во Вашингтон. 

За време на форумот Ѓорчев оствари средби со конгресмените Дејвид Рузер, Дарел Ајса и Бурџес Овенс.

Ѓорчев ја повтори важноста на стратешкото партнерство и пријателството меѓу Македонија и САД.  Двете земји како членки на НАТО треба да ја продолжат и продлабочат билатералната соработка. 

Главни теми на форумот се војната во Украина, состојбата во Европа и светот, сајбер безбедноста, енергетската криза и други поврзани теми. 

На форумот учествуваат околу 200 учесници, како и пратеници од САД, Европскиот парламент, Канада, Велика Британија, Германија, Украина, Италија, Шпанија, Франција итн.