14.09.2022

Шуплива одбрана на неодбранливото – Џафери ги прекрши законите и Уставот со отфрлање на иницијативата за референдум, тоа се фактите

Шуплива одбрана на неодбранливото – Џафери ги прекрши законите и Уставот со отфрлање на иницијативата за референдум, тоа се фактите.

Владата не сака да спроведе референдум за да не потроши пари, а во исто време не и беше проблем што троши 400 илјади евра за вински фестивал.

Џафери и власта не се во право по најмалку два основа. Џафери не е Уставен судија да толкува Устав, второ ова е билатерален договор, каде се спори законот за ратификација кој има сила на закон, а не меѓународен договор.

Со поништувањето на Законот за ратификација ќе престанеше важењето на договорот со Бугарија, зошто меѓународните договори важат само доколку се ратификувани.

Антимакедонската СДС избега од референдум само затоа што се плаши од народот и знае дека никој не го поддржува договорот со Бугарија.