12.09.2022

Трипуновски: ВМРО-ДПМНЕ предлага оризот да стане стратешка култура, и преку Агенцијата за стокови резерви да се откупи количина која ке се складира како национална резерва

Цветан Трипуновски, претседател на комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на ВМРО-ДПМНЕ денеска присустуваше на протестот во Чешиново-Облешево каде оризопрозиводителите го искажаа своето незадоволство од политиките на актуелна влада предводена од СДСМ и ДУИ. Трипуновски побара од власта уште веднаш да почнат со измена на Законот кој што пратениците на ВМРО-ДПМНЕ го поднесоа во Собранието, а тоа да е оризот стане стратешка култура и веднаш преку Агенцијата за стокови резерви да се откупи количина која што се складира за националните резерви.
-Она што сакам да го упатам како ВМРО-ДПМНЕ до власта е уште веднаш да почнат со измена на Законот кој што пратениците на ВМРО-ДПМНЕ го поднесоа во Собранието, а тоа да е оризот стане стратешка култура и веднаш преку Агенцијата за стокови резерви да се откупи количина која што се складира за националните резерви. Тоа е едно од решенијата кои што во моментот ги нудиме како опозиција  до власта за да се реши овој горлив проблем, рече тој.
Трипуновски им порача на земјоделците дека доаѓаат подобри времиња и за тоа ќе се погрижи идната влада која што ќе ја предводи ВМРО-ДПМНЕ и земјоделецот нема да биде заборавен.
-Меѓутоа јас морам да им посочам на сите земјоделци од цела Република Македонија дека доаѓаат подобри времиња затоа што навистина се потребни брзи предвремени парламентарни избори, додаде тој.