13.01.2024

По примерот на Меџити и неговите советници си вработуваат цели семејни лози на клиники – непотизмот во здравството вклучен на најјако, никогаш не било полошо, важно е да ги поразиме

Владата на СДС, ДУИ и Алијанса за Албанците со своето неработење, негрижа и игнорантски однос го стави еден од најчувствителните ресори – здравството „на апарати“.

Без долгогодишна кадрова стратегија за континуирано надополнување на потребниот медицински кадар, без системска грижа за едукации и пренос на знаење и со нерешавање на статусот на голема група здравствени работници кои се со договор на дело и посветено работат и се грижат за граѓаните, Владата направи штета на долг рок, а здравството е вратено наназад за неколку децении.

И додека трае неизвесноста и правните лавиринти за решавање на статусот на здравствените работници кои работат со договор на дело со години, функционерите од власта веднаш ги ухлебија своите семејни лози и тоа директно на терциерно здравство каде се третираат најкомплексните случаи.

По серијата објави од поглавјето „позитивни промени во здравството“ до ВМРО-ДПМНЕ продолжуваат да пристигнуваат информации за вработувањата на цели семејни стебла покрај на министерот за здравство Фатмир Меџити, сега и на неговите советници и партиски функционери на оваа власт.

Јавноста остана за покуса за отчет кога веќе и се полни устите со транспарентост за прашањата:

1.Дали шурата и свеската на Меџити се вработени во неговиот кабинет и по кои критериуми?

2. Дали и сопругата на министерот за правда Кренар Лога се вработи на Клиниката за стоматологија и дали нејзиниот брат е вработен како советник во кабинетот на Меџити?

Иако уште нема одговори за јавноста за овие прашања, во меѓувреме пристигнуваат нови информации за вработувања на семејните лози па јавно прашуваме:

Дали примерот со вработувањата на роднините на Меџити го следат и неговите советници?

Дали на Клиниката за гинекологија каде само за неколку дена имаше три скандали кои уште се без завршеток, на скандалозниот оглас се вработува и сестрата на Ајла Шабани, советничка во кабинетот на министерот Меџити, која работи исто така на Клиниката за гинекологија каде сега се вработува и нејзината сестра?

Дали и снаата на Зоран Верушевски, екс функционерот на СДС се вработи исто така на Клиниката за гинекологија?

Остана ли некој невработен од фамилиите на овие партиски функционери или можеби  тие што останаа невработени се следни на листата?

Дека Владата воопшто не е загрижена за вработениот медицински кадар кој работи со договор на дело потврди и со манипулативната предизборна најава со која само направи конфузија кај овој медицински кадар и за ова и беа потребни 7 години за да сега пред избори започне со процедури за вработување кои се комплексни за сите освен за семејните лози.

Во меѓувреме, експресно се среди вработување за семејните стебла покрај на министерот Меџити и неговите советници, но и за децата на партиските функционери како ќерката на Мира Дизел, ќерката на директорот на Клиниката за очни болести и синот на директорот на Клиника за урологија.

Додека на терциерно ниво, каде треба да се третираат најкомплексните случаи се вработуваат овие непотистички лози, цели оддели се затвораат во болниците во внатрешноста заради неводење грижа за кадарот.

Дали Ковачевски се интересира за овие семејни стебла и негативна селекција  на начин како што „се загрижи“ за семејните стебла во МНАВ или повторно има двојни стандарди?

Која инспекција ќе ги чешла овие непотистички вработувања во здравството кое го направија огромна семејна фирма на децата, роднините и партиските функционери  на СДС и ДУИ?

Време е ваквото владеење да стане минато.

Никогаш не било полошо! Важно е да ги поразиме!