17.07.2023

Нов скандал во владата на Ковачевски и СДС, шефот на грчката разузнавачка агенција потврди: ОТА има нацрт договор за користење на шпионски софтвер за прислушкување во Македонија

Нов скандал ја тресе владата на Димитар Ковачевски и Али Ахмети со масовно  прислушкување на граѓаните на Република Македонија.

Откако ВМРО-ДПМНЕ информираше дека директорот на ОТА извршила незаконска набавка на опрема за прислушкување без дозвола од МВР и почитување на Правилникот на Агенција, а за истото Ковачевски како премиер мора да даде согласност, владата на СДС и ДУИ ја тресе нов скандал.

Имено, медиумите пренесуваат дека сега македонската ОТА имала нацрт договор со грчката разузнавачка служба за користење на нелегален софтвер за прислушкување наречен Предатор.

А според информациите дури и шефот на шпионажа на Грција потврдил дека постои драфт договор за користење на шпионски софтвер од страна на Република Македонија.

Во Грција овој нелегален софтвер се користел за прислушкување на грчките политичари, новинари и бизнисмени.

Па оттука го прашуваме Ковачевски дали целта му е преку преслушкување на политичките опоненти, антивладини новинари и луѓе од бизнис заедницата кои ги критикуваат штетните политики на владата да ги уценува и да им се заканува?

Уште во какви други криминални дејствија е вмешана владата на СДС и ДУИ?

Ковачевски свесно ја нарушува приватноста на граѓаните и го крши уставните право на слободата и тајноста на писмата и на сите други облици на општење и правото на приватност.

ЈО наместо да работи под директива на Ковачевски, веднаш да реагира и да отвори истрага со која ќе испита зошто е набавена опрема за прислушкување спротивно на законите и процедурите, и зошто ОТА имала драфт договорот со грчката разузнавачка агенција за користење на нелегален софтвер за прислушкување.

Ова е скандал од невидени размери.

Владата на СДС и Ковачевски ќе одговора за злосторничко здружување за масовно прислушкување на граѓаните и  злоупотреба на службена положба и институциите.