21.02.2024

Николоски: Тендерот во РЕК е местен за Марковски компани, уште слика од Марковски не е прикачена во бараната тендерска документација

„Тендерот е така направен да уште слика фали од Борче Марковски да се стави во тендерската документација за да се знае дека е за него. Критериумите се така правени да никој друг не може да учествува. Еден пример дадов, а тоа е со условот да има компанија која има направено ископ од 8 милиони кубни метри на јаловина, а во претходниот тендер истиот услов бил 5 милиони кубни метри“, истакна потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски одговарајќи на новинарско прашање на денешната прес-конференција.

Потпретседателот Николоски истакна дека како Борче Марковски во Марковски компани вработува нови луѓе или купува машини така растат и критериумите.

„Еве уште нешто ќе кажам, доколку ја споредите оваа јавна набавка со јавната набавка од 2019-та година, ќе видите поместување во одредени критериуми како Борче Марковски во Марковски компани вработува нови луѓе, така растат критериумите, или купува машини. Па на пример во 2019-та година биле потребни за истата јавна набавка 15 хидраулични багери, а сега се потребни 40 хидраулични багери, а во меѓувреме овој набавил багери. Исто така во 2019-та година биле потребни 30 ракувачи на багер, сега се потребни 160 ракувачи на багер, исто така овој ги вработил, исто така и во ракувачи на булдожери биле потребни 12, сега 48 и грејдери биле потребни 4, сега 28. Прашањето е како стигаат до бројкиве, зошто на пример се потребни 28 грејдери, а не 26 или 30 грејдери, зошто се потребни 160 ракувачи на багер, а не 150 или 180, зошто се потребни 48 ракувачи на булдожер, а не 12 како што било минатиот пат или 96 на пример“, посочи Николоски.

Потпретседателот Николоски запраша за тоа како точно до овие бројки стигаат и додаде:

„Одговорот е многу едноставен, уште сликата на Борче Марковски фали во овие тендери во вкупна вредност од 163 милиони евра од кои само последниот е 46 милиони евра и за ова одговорност ќе има“, порача Николоски.