16.10.2023

ММФ прогнозира двојно поголема инфлација од Ковачевски и владата, лошите политики ја влечат Македонија во бездна

ММФ прогнозира двојно поголема инфлација од Ковачевски и владата, лошите политики ја влечат Македонија во бездна.

Прогнозата на ММФ е дека Македонија ќе ја заврши година со 10% инфлација.

Ковачевски и власта не успеаја да ја зауздаат инфлацијата. Напротив покачените цени на голем број производи преку зголеменото ДДВ може уште повеќе да влијаат на зголемување на и така големата инфлација.

Лаги се и сите тези на власта дека инфлацијата е увезена. Македонија во моментов има 50% поголема инфлација од Еврозоната.

Лошите политики на власта на СДС и ДУИ на полето на економијата само ќе влијаат негативно на економските трендови.