10.12.2022

Мицкоски: ЈСП да го поништи постоечкиот тендер за набавка на нафта на кој не се нуди рабат и да распише нов на кој ќе учествуваат повеќе компании, па наместо во нечии џебови парите да останат за граѓаните

Што се однесува до Град Скопје, мојот совет и до Ковачевски и до Арсовска е кога ќе се среќаваат тајно наместо да договараат провизии од рабатот кој што треба да го добие Јавното сообраќајно претпријатие да најдат начин да го решат проблемот затоа што секојдневно скопјани се жртви на оваа пинг понг коалиција која што ние ја нарековме коалиција на хаосот. Затоа, следната средба, еве јавно ги замолувам пред македонската јавност, пред скопјани, тајна јавна каква и да е, да договорат, има начин како се договара тоа. Прво, или владата да обезбеди пари преку трансфер или позајмица до Град Скопје и тие да ги исплатат обврските кон приватните превозници или втората е наместо парите да завршуваат кај луѓе кои што се блиски до СДСМ, роднини на Арсовска или луѓе од сметководствениот бизнис, од рабатот за нафта која што ја набавува ЈСП, да завршат во ЈСП за да ги исплати обврските кон приватните превозници.

Вака претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски за време на денешниот настан во општина Аеродром одговори на новинарско прашање за тоа каде го гледа излезот за хаосот кој владее во Град Скопје.

Тој исто така истакна дека доколку Арсовска им мисли добро на скопјани треба да го поништи постоечкиот тендер за набавка на нафта во ЈСП на кој не е понуден рабат и на новиот тендер да се повикаат сите компании кои тргуваат со нафта во Македонија, па наместо парите од рабатот кој треба да го понудат компаниите да завршува во нечиј џеб, да останат кај граѓаните.

„Слушнав некои бледи оправдувања во текот на вчерашниот ден на некој од порталите дека во минатото имало рабат, сега нема била тешка година и така натаму. Еве јас јавно повикувам сите оние кои што се занимаваат со трговија на нафта и нафтени деривати, оние кои што носат мазут и во РЕК Битола и во ТЕЦ Неготино, да се пријават на новиот тендер откако истиот ќе го поништи ЈСП-Скопје. Тоа е начинот. Поништете го тендерот ако овој не сака да дава рабат или пак да не завршува кај вас во џеб, поништете го тендерот, распишете нов и да ги повикаме сите компании во Македонија да учествуваат на новиот тендер и јас ви гарантирам дека ќе учествуваат и ќе има рабат. Многу едноставно треба тоа да биде и може веднаш уште утре да се направи, но некој сака двогодишен договор на 1 милион и 450 илјади литри нафта да заработи повеќе од милион ипол евра. Толкав е рабатот милион ипол евра. Ако вие навистина добро му мислите на градот, прво нема зошто да потпишувате две години, ќе потпишете еве на три месеца и ќе барате компании јавно да се јават на тендерот и да понудат рабат. Еве јас јавно ги повикувам сите компании, ќе го следиме тендерот, ако нормално ЈСП го поништи овој постојниот и објави нов, да нема никакви можности за манипулација и парите да останат за граѓаните, а скопјани да ги спасиме од овие непринципиелни договарања на коалицијата Арсовска-Ковачевски“, истакна Мицкоски.