04.03.2023

Мицкоски: Сомнително е зошто нема производство на евтина струја во Осломеј и Битола туку таа се произведува во ТЕЦ Неготино на мазут чија цена е најмалку за три пати поскапа

„Минатата година на АД ЕСМ поранешно ЕЛЕМ државата префрли повеќе од двесте милиони евра за тековното работење. Кога јас бев директор на АД ЕЛЕМ оставив милијарда и пол денари депозити во банките и околу триста и шеесет милиони на сметката на тогашното АД ЕЛЕМ и нула долгови со редовно исплатени плати, к-15, ремонти итн.“, изјави Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски одговарајќи на новинарско прашање при денешната посета на Општина Свети Николе.

Тој додаде дека пет години потоа државата на АД ЕСМ поранешно ЕЛЕМ државата му плаќа двесте милиони евра за да може да работи

„Сомнително е денеска зошто не се произведува евтина струја во Осломеј и Битола туку се произведува во ТЕЦ Неготино на мазут кој е најмалку за три пати поскапа цената произведена од таа што би се произведувала евентуално во Битола. Зошто блоковите во Осломеј и Битола се на 40,50,60% од инсталираниот капацитет а во Неготино се троши мазут кој се плаќа 3,4,5 пати повисока цена“, изјави Мицкоски.

Мицкоски е дециден дека ова е суштината, но за тоа брзо од денес ќе добиеме одговор кога низ една истрага ќе може да дојдеме до вистината како се крадел народот во Македонија во изминатите пет и пол – шест години.