26.10.2022

Мицкоски на средба со специјалниот претставник на земјите од Западен Балкан, Сарацин и амбасадорката на Германија, Холштајни

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ проф. д-р Христијан Мицкоски денеска заедно со потпретседателот Тимчо Муцунски и секретарот за меѓународна соработка на партијата Стефан Андоновски оствари средба со Мануел Сарацин, специјален пратеник на Сојузната Влада на Република Германија за земјите од Западен Балкан и амбасадорката на Република Германија, Анке Холштајн.

На средба се разговараше за актуелната политичка, економска и енергетска состојба, како и за евроинтеграцискиот процес на земјата во Европската Унија.

Од страна на претседателот Мицкоски беше потенцирано дека државата се соочува со економска и енергетска криза како резултат на неспособноста и незаинтересираноста од страна на власт, но и на немањето на слух за прифаќање на предлог мерките од страна на ВМРО-ДПМНЕ за надминување на лошата состојба во која се наоѓаат граѓаните и државата.

Во однос на евроинтеграцискиот процес и започнување на преговорите со Европската Унија, Мицкоски го афирмираше ставот на ВМРО-ДПМНЕ дека државата мора да започне преговори час поскоро. Но, поради високиот степен на криминал и корупција од страна на власта и немањето реформи државата се уште не е дел од европското семејство.

Соговорниците се согласија за унапредување и интензивирање на соработката, а претседателот Мицкоски се заблагодари за поддршката од страна на Сојузна Република Германија.