27.08.2022

Мицкоски: Македонија, граѓаните и ЕЛЕМ/ЕСМ за само 7 дена се оштетени за околу 22.000.000 денари

Како се пљачка Македонија, граѓаните и ЕЛЕМ, денешно ЕСМ – дел 1!!!

ЕСМ/ЕЛЕМ распишува оглас за продажба на ноќни вишоци на струја за периодот од 20 до 26 август од 2 до 7 часот во вкупна количина од 1750 MWh.

Цената по која овие ноќни вишоци се продадени е 303,75 €/MWh!

За истиот тој период цената на струјата на HUPX (референтна берза при утврдување на цената на струјата во Македонија) е 506 €/MWh или по денови:

20/Август 463 €/MWh

21/Август 346 €/MWh

22/Август 481 €/MWh

23/Август 534 €/MWh

24/Август 570 €/MWh

25/Август 535 €/MWh

26/Август 612 €/MWh

Разликата во цена е:

1750 MWh x (506-303,75)€ = 353.937€

Заклучок: Македонија, граѓаните и ЕЛЕМ/ЕСМ за само 7 дена се оштетени за околу 22.000.000 денари и наместо вишоците да бидат понудени на стопанството кое плаќа според HUPX струја и грчевито се бори да опстане и да ги задржи работниците, парите се крадат и завршуваат во приватни џебови.

https://www.facebook.com/MickoskiHristijan/posts/pfbid08AL7qpPTKKEU2pFNpzhkGxwpAyYLdR9biywPWXzxktYXvStW7GeQtMyTUPiHMnwnl