19.04.2023

Мицкоски: Ковачевски да престане да биде кукавица, и нека ги прати уставните измени во Собрание да види дали ќе му поминат

При денешното отворање на штаб на Градскиот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ, на ул. „Македонија“ претседателот на ВМРО-ДПМНЕ проф. д-р. Христијан Мицкоски, одговарајќи на новинарско прашање во однос на тоа што Ковачевски рече да ги донесе сите предлози за уставните измени во работната група и таму да дебатира истакна дека Ковачевски треба да престане да биде кукавица, и да ги прати уставните измени во Собрание да види дали ќе му поминат.

„Јас сум кажал дека работната група е затворена тема за мене и за ВМРО-ДПМНЕ, но ако еве веќе толку му е мерак со тие уставни измени го повикувам час поскоро да ги достави до парламентот и да ја затвориме таа тема, да не ја оптеретуваме јавноста со тоа дали ќе има уставни измени или ќе нема уставни измени еве ако е толку сигурен дека тоа што го прави тој и владата на ДУИ поддржана од него и неговата партија СДСМ, еве нека ги достави до парламентот и како такви ние ќе видиме дали практично ќе имаат мнозинство за потребата за отворање на Уставот или ќе немаат и да ја затвориме темата, да не ја оптеретуваме јавноста бидејќи навистина имаме многу суштински теми за кои што треба да зборуваме. А, тоа се криминалот, корупцијата, лошата економска состојба, проблемите со кои се соочуваат граѓаните во Македонија. Еве ако му е толку мерак не се однесува како повторувач во трето одделение нека ја достави иницијативата. Не знам зошто чекаат, нели требаше минатата година во септември, октомври, па се предомислија во декември, па потоа рекоа во февруари, па не во февруари во мај, еве нека седнат и нека достават да ја затвориме еднаш засекогаш таа работа. Во овој парламентарен состав уставни измени ќе нема и тоа му е јасно и на Ковачевски и сега мисли дека ќе не кодоши по Европа по светот ќе лелека ќе плаче мислејќи дека ќе дојде некој овдека и ќе не убедува ќе не притиска. Треба и на него да му е јасно дека во политиката во вакви моменти се препознаваат луѓето кои што имаат амбиција да се занимаваат со политика. Ова се моменти кога човек треба да одбере, и ова се моменти кога ние како ВМРО-ДПМНЕ јасно одбравме а тоа е народот, страната на народот и тука нема дилема. Затоа еве го повикувам да не биде кукавица ако му е толку мерак, бега од избори, го поставија таму без да излезе на избори, нека ја достави оваа иницијатива во парламентот, нека не чека нема да се смени ништо, ни во мај ни во јуни ниту во септември ниту во октомври да се смени еве јас јавно го кажувам тоа. Нека ги достави во Парламентот ако има 80 пратеници како рековме јас заминувам од политиката тој продолжува да биде премиер ако нема 80 пратеници тогаш треба да одиме на избори, затоа што неговата политика е поразена“, нагласи Мицкоски.