13.01.2024

Мицкоски: Изборите од самиот почеток не се фер, власта дели пари и вработувања во администрација за поткуп на гласачи

Власта не создава услови за фер избори на сите учесници и тоа се гледа од илјадниците активни огласи за вработувања во јавната администрација во очи изборите, вели претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денеска од Вевчани запрашан од новинарите дали власта создава услови за фер избори.

Мицкоски посочи дека од самиот почеток изборната трка не е со еднакви услови и можности за сите, а власта им дава пари, односно поткуп, на граѓаните по илјада или илјада и петстотини денари, пари кои претходно ги испокрадоа.

„Не би рекол, бидејќи гледате илјадници вработувања во очи изборите. Моментално имаме повеќе од илјада активни огласи во државната администрација. Се обидуваат со еден поткуп, илјада, илјада и петстотини денари, кој што и онака претходно ги покрадоа ги зедоа да ги залажат граѓаните“, рече Мицкоски.

Друг параметар, вели Мицкоски, од кој што може да се види дека нема еднакви и фер услови за сите во изборната трка е и празното место во Државната изборна комисија кое му припаѓа на албанската опозиција, а кое власта не го пополнува.

„Изборите од самиот почеток не се фер, гледате дека не го пополнуваат местото кое што му припаѓа на албанската опозиција во Државната изборна комисија. Самиот процес од самиот почеток има многу недостатоци, но мора да издржиме уште овие три месеци до почеток официјален на кампањата, да ги совладаме а потоа да има одговорност“, рече Мицкоски.