03.07.2023

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ овој бугарски диктат нема да го поддржи

„Пораките од Владата на ДУИ поддржана од СДСМ се збунувачки. Прво, пораките се дека на соодветно ниво не се средбите. Па, потоа кога ќе бидат тие средби на соодветно ниво, аха значи на овие средби се разговарало за нешто друго. Па, потоа добро кога се среќавате зошто не објавувате слики. Па, кога ќе објавиме слики, аха на тие состаноци се случувало нешто конспиративно, тајно. Нема ништо ниту конспиративно, ниту тајно. Ставот на ВМРО-ДПМНЕ е поврзан со бугарскиот диктат и т.н. процес на уставни измени е јасен и тој е непроменет“, истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски од Кисела Вода на новинарско прашање за изјавите на Бујар Османи и темата уставни измени.

Мицкоски додаде дека на дневна основа во Македонија има многу теми што граѓаните ги мачат, а тоа е инфлација, лошата економија, скапите цени, ниските пензии, ниските плати, младите што се селат, луѓе што умираат по ходници во болници, ученици кои што добиваат учебници на крај од годината наместо на почетокот на учебната година итн.

„Во целиот овој сплет се споменува и темата за уставни измени, а таа тема соговорниците го добиваат одговорот како што го кажавме и пред година дена. А, тоа е дека под овие околности,  ќе повторам,  ВМРО-ДПМНЕ овој бугарски диктат нема да го поддржи, не сега туку и во иднина. Идната Влада на ВМРО-ДПМНЕ,  ако навистина европските вредности не бидат на маса, ако навистина не видиме од нашите соговорници од исток промени во однесувањето, вистински европски вредности, гаранции, ние немаме намера да поддржиме таков процес“, нагласи Мицкоски.

Тој посочи дека сите пратеници од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата стојат позади одлуката дека уставни измени под бугарски диктат и под овие околности нема да има.