29.05.2023

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да се согласи за промена на Уставот под овие околности и со овој бугарски диктат, ниту сега, ниту во иднина

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски за време на денешната трибина во Делчево истакна дека повеќе од 80 проценти од македонскиот народ е против прифаќање на бугарскиот диктат, како и дека ВМРО-ДПМНЕ нема да се согласи за промена на Уставот под овие околности и диктат и тоа нема да се случи ни сега ни во иднина.

– Зарем, да се оди наспроти огромното мнозинство. Не е визионерство да се гази по мислењето на народот, туку да се води политика во насока на ставовите и гласот на народот. Во последно време, ја слушам тезата која произлегува од кујните на власта, дека ВМРО-ДПМНЕ ќе поддржело измени на Уставот, ќе го прифателе истото ова што се нуди сега по падот на оваа влада. Прво, мило ми е што и самите признаваат и очекуваат дека ќе се смени власта, второ, треба да знаат дека сега и било кога потоа, овој или било кој мандат потоа, ВМРО-ДПМНЕ, коалицијата која што ја предводи ВМРО-ДПМНЕ, ниту јас ќе се согласиме на промена на Уставот под овие околности и со овој бугарски диктат, потенцираше Мицкоски.

Тој нагласи дека треба да се слушне гласот на народот и еднаш да се уважат пораките на опозицијата, дека мора се земат во предвид и нашите забелешки и нашите уважувања.

– Колку предлози трeба да дадеме за да конечно сфатат, дека во оваа држава, во оваа наша Македонија има опозиција која е поодговорна од власта и дека нудевме план за излез од слепата улица? Им нудевме тимови за соработка, заедно да изградиме позиции спрема Софија, им нудевме хрватски предлог кој самите во прво време го користеа како аргумент, потоа го одбија, им понудивме и план во три точки за гаранција на македонскиот идентитет, да се бориме за придобивки на целата држава. Се беше одбиено, а власта ја убедуваше меѓународната заедница дека може да им испорачаат уставни измени, за какви немаат ниту поддршка во самата партија СДС, рече Мицкоски.

Мицкоски додаде дека Ковачевски сериозно штети на Македонија и скршнува дури и од патеките на својата партија.

– Има една сурова вистина на граница на виц, кој станува црн хумор на штета на македонскиот народ. Кој е тој премиер што се колне во Југославија, работи за Бугарија, а краде со Али Ахмети, Демократската унија за интеграција? Колку да изгледа смешно сепак е болна реалност. Само Македонија и народот ги нема во оваа формула на Ковачевски, истакна Мицкоски.