31.05.2023

Маркова Велинова: Овие шест години на Македонија и се случува енергетско цунами во негативна смисла на зборот, а за тоа говори и цената на струјата која од 2019-та досега е качена за домаќинствата за 50%

Овие шест години на Македонија и се случува енергетско цунами во негативна смисла на зборот. Единствено нешто кое што се случи е воведувањето на евтината тарифа дневна кога дојдоа на власт, но од тогаш натаму енергетиката ја задвижија во толку негативна насока да нам ќе ни требаат години и години да го стигнеме нивото и да ја доведеме нашата енергетика на во состојба во која што им ја оставивме“, истакна  Елена Маркова Велинова, претседател на Комисија за енергетика на ВМРО-ДПМНЕ на денешната трибина насловена „Политики за развој енергетскиот сектор“.

Маркова Велинова додаде дека прво од власта започнаа со погрешна енергетска стратегија сакајќи да се додворат дека се зелени и дека се грижат за екологијата, донесоа и усвоија стратегија во која 600 мегавати односно целиот капацитет од РЕК Битола ќе го затворат не водејќи сметка дека во меѓувреме нема да изградат ништо ново и ќе го изгубат домашното производство на електрична енергија.

„Згора на се постоечките капацитети беа подложни на не добро чување и одржување со секојдневни дефекти, со секојдневни проблеми за кои ние редовно алармиравме. Значи освен што не изградија ништо ново и постоечкото кое што им го оставивме не успеаја да го одржат во добра кондиција. Како доказ е на пример последниот поголем дефект во РЕК Битола со изгорениот трансформатор или последниот дефект со блок 3 во РЕК Битола кој што се уште не е во функција поради сомнителниот квалитет на увезениот јаглен“, рече таа.

Маркова Велинова нагласи дека состојбата во енергетиката е таква да на ВМРО-ДПМНЕ ќе им треба многу години да ја вратат на нормала.

„Се надеваме дека ќе успееме затоа што сепак ВМРО-ДПМНЕ е партија која што има и кадри, има и работници кои што нема така едноставно да се откажат“, рече Маркова Велинова.

Таа укажа дека Македонија навистина проблем со енергетиката, а за тоа сведочат и цените на електричната енергија. Посебно некаде од летото 2019-та до сега 2023 година слободно може да каже дека за домаќинствата цената е покачена 50%. А, сега на почетокот од јули се спрема ново цунами иако од власта се обидуваат да го замаскираат со воведување на евтина тарифа.