06.06.2023

Лефков: Уставни измени под диктат нема да има, треба да се разгледа што после пропаста на уставните измени

Пратеникот Миле Лефков одговарајќи на новинарско прашање во однос на тоа што за опозицијата уставни измени се неприфатливи и со кои други барања и позиции ќе оди претседателот Христијан Мицкоски на лидерска средба истакна дека она што е важно е дека уставни измени под диктат нема да има и треба да се размислува на што после пропаста на уставните измени.

Во однос на прашањето за тоа дали на оваа средба би се разговарало за изборниот законик Лефков нагласи дека потребно е средбата да се случи бидејќи е извесно дека уставните измени нема да поминат понатаму би се разговарало и за сите останати прашања.

„Така меѓутоа еве да дозволиме најпрво да помине лидерската средба затоа што извесно е дека уставни измени под надворешен диктат нема да има треба да се посвети внимание што ќе прави Македонија и што ќе прави државата после пропаста на уставните измени тоа е едно од прашањата кои се наметнуваат легитимно меѓутоа нека помине средбата и сите прашања ќе се одговорат и соодветно ќе бидат третирани“, рече Лефков.

Во однос на прашањето дали и со кои други барања и позиции ќе оди претседателот Христијан Мицкоски на лидерска средба истакна дека она што е важно е дека уставни измени под диктат нема да има и треба да се размислува на што после пропаста на уставните измени.

„Благодарам на прашањето веќе одговорив едно прашање во истиот овој контекст она што е важно еве ќе го повторам уште еднаш дека уставни измени под диктат нема да има, нека помине лидерската средба многу е важно да се посвети внимание што ќе се случува после пропаста на уставните измени затоа што државата не може да биде оставена така на цедило треба да се види што ќе се прави кој правец ќе се зазема така да нека помине лидерската срдба потоа ќе бидат опфатени сите други прашања“, нагласи Лефков.