22.06.2023

Криминалот на Мерко ја замолчи ДУИ, само Ковачевски го брани

САД го откри, a македонските институции  го премолчуваат криминалот и корупцијата на СДС и ДУИ.

САД го прогласи Рамиз Мерко, градоначалник од ДУИ за персона нон грата во САД. Ова важи и за неговото семејство.

Рамиз Мерко е на црната листа бидејќи бил вмешан во значителна корупција, влијаел на судски процеси и злоупотребувал фондови нотираат од Стејт Департментот.

Мерко сам не можел да влијае на судски процеси без поддршка од другите владини функционери на ДУИ и СДС. Прашањето е во колку од овие криминални процеси се вмешани и други лица од ДУИ?

САД потврди дека ДУИ е криминална.

Сите ја гледаат корупцијата во ДУИ, само Димитар Ковачевски и СДС не ја гледаат.

ДУИ мора да оди во опозиција. ДУИ мора да расчисти со криминалот во нивните структури.

ВМРО-ДПМНЕ постојано алармираше за коруптивните и криминални афери и скандали поврзани со високи владини функционери, но институциите се во спрега со СДС и ДУИ.

Бараме сериозна реакција од институциите.