20.05.2023

Коњановски: Тука сме меѓу граѓаните да говориме за руинираното здравство и образование оваа власт што ги уништи со својата неспособност

„Ова е Македонија за сите“, така ни е пораката, така ни е мотото, така е насловена оваа кампања која заедно ја тераме во овој дел на Македонија, во плодната Пелагонија. Благодарам на могилчани за за добредојде кое што ни го посакавте. Тука сме заедно со вас да поразговараме за актуелните теми заедно со тимот со кој што го крстариме овој дел на Пелагонија, истакна Тони Коњановски, градоначалник на општина Битола.

Коњановски додаде дека е тука за да поразговара со граѓаните на теми кои ги болат сите, теми кои ги горат и ја разнебитуваат државата.

„Да поразговараме на темите на централно, но и на локално ниво кои не мачат во секојдневниот начин на живеење. Проблемите кои вас ве мачат најмногу даги слушнеме, меѓутоа и да ви презентираме она што се случува на централно сцена на нашата напатена земја. Тука сме сите да си ја кажеме маката и да зборуваме и за руинираниот здравствен систем, да разговараме и за онаа правда која сите ја очекувавме долго и оној живот кој штого нудеа на сите, меѓутоа останува да се види дека ништо од тоа не бидува. Фактички сме оставени сами на себе. Тука сме да разговараме и за образованието кое што секој ден е се повеќе руинирано“, појасни Коњановски.

Тој посочи дека со оваа власт доаѓа и до прекројување и на историјата и спојување на некои предмети се со цел Македонецот да остане сам.

„Меѓутоа ВМРО-ДПМНЕ е тука да бидете спокојни, да бидеме храбри. Ни претстојат избори, веројатно почетокот на идната година на кои сите сложно и во еден глас треба да го кажеме нашето НЕ на оваа ненародна влада, за оваа криминална влада, за оваа влада која што не остави ништо од македонштината. И велам сите заедно да го зачуваме она парче земја уште што остана. Ќе не чека многу  работа, ќе не чека многу труд, реформите ќе претстојат пред нас“, нагласи градоначалникот на општина Битола.

Тој рече дека многу го радува што има многу млади луѓе на теренската активност.