20.06.2023

Илиеска: Не се за фалење повисоките бројки на нето и бруто платите, кога вредноста на платата е помала

Не се за фалење повисоките бројки на нето и бруто платите, кога вредноста на платата е помала.

Суштината е во зголемена вредност на плата, а не во зголемен номинален износ.
Исплатена месечна нето-плата во Македонија за месец април 2023 година била 36.134 денари (ДЗР).

Индексот на просечната месечна исплатена плата за периодот Јануари-Април 2023 година во споредба со истиот период од 2022 година има зголемување од 113,3%.
НО,

Индексот на РЕАЛНАТА плата за периодот Јануари-Април 2023 во споредба со Јануари-Април 2022 година е 98,3%.

Препорака:
Ако тоа не можете да го забележите од статистичките податоци, тогаш прашајте ги граѓаните.
Еднаш слушнете го народот што кажува.

https://www.facebook.com/100001706320097/posts/pfbid02HT7zMu65kayAHUzVYy5sZ8KtuSRoc77LEwFJA2u2NT4nyJYwzRvat6gqoQzJ4yGal/?mibextid=cr9u03