13.02.2024

Зошто Манолева втор месец молчи за непотпишувањето на согласности за вработување од министерство за финансии

Заменик министерката за здравство, Маја Манолева вчера се разбуди од длабок зимски сон и го приватизираше Министерството за здравство каде држеше политиканство – партиска прес конференција како класичен партиски полтрон

Без факти и аргументи Манолева одлучи да одработува партиски, без срам и перде таа истата Манолева излезе со клевети дека дополнителната заменичка за Министерството за финансии “ги блокирала” враборувањата за медицинските работници всушност е истата личност која два месеци молчеше за непотпишување на истиве овие согласности од страна на министерот за финансии Фатмир Бесими

Манолева треба да одговори:

1.Зошто  веќе втор месец не кажа ни збор за тоа што од сите здравствени установи во Македонија беа потпишани согласностите за вработување медицински кадар освен за една установа и тоа Клиничката болница во Тетово, додека за сите други вработувања немаше согласност?

2.Дали по истиов принцип Манолева премолче и за феноменот “истечен сертификат” со што ја пушти низ вода директорката на Инфективна клиника, која до вчера ја третираа како херој на пандемијата?

3.  Дали се заинтересира каква е реализацијата на последниот оглас во Болницата во Гостивар каде балансерот се применува така што од 25 нови вработувања – само 2 се Македонци, од 10 доктори и 10 мед. сестри – ниту еден Македонец.

4. И во овој случај ли Манолева е нем набљудувач, исто како во случајот со “поминат сертификат” и непотпишаните согласности од Министерството за финансии?

Уште пред повеќе од еден месец, Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ алармираше дека Владата на ДУИ и СДС седум години не најде начин да го реши статусот на вработените со договор на дело, а решавање на проблемот најави предизборно и манипулативно, без заложба вистински да се излезе во пресрет на оваа категорија здравствени работници

Доказ за негрижата во кадарот е затворањето на цели специјалистички оддели, токму заради негрижа во кадарот

Манолева треба да одговори зошто премолче и што конкретно таа презема на последната владина седница 

1.Зошто на седница на Влада заради партиски препукувања одбиена е точката за покачување на платата на медицинските сестри?

2 Што презема Манолева по однос на одбивањето од дневен ред на точката за потпишување на Колективниот договор за вработените во Министерството за здравство, институцијата каде ја извршува функцијата заменик министерка?

3.Што конкретно Манолева презема за решавање на статусот на здравствените работници, ангажирани со договор на дело и кои се институциите каде започнала трансформацијата на работниот однос?

4.Зошто Манолева од позиција на директор на Заводот за физикална медицина ги укина обуките за вработените во оваа ЈЗУ и за која намена сега одат овие средства?Линк од ФБ објава на Комисија за здравство на ВМРО-ДПМНЕ: