30.11.2022

Заради криминогеноста во РЕК Битола, ЕСМ за 23 дена од ноември купила струја за 23 милиони евра за потребите на домаќинствата

Заради криминогеноста во РЕК Битола, ЕСМ за 23 дена од ноември купила струја за 23 милиони евра за потребите на домаќинствата.


Ништо од ветувањата на власта дека ќе работат сите три блока во РЕК Битола. На почеток на декември сме, а поголемиот дел од времето до сега работи само еден блок.


РЕК Битола не работи со полн капацитет од две причини поради немањето на доволно јаглен и поради техничките проблеми кои се резултат на некадарност на раководството.


Недоволното пеоизводство на РЕК Битола резултура со скап увоз, кој ЕСМ е должен да го направи за да ги покрие потребите на регулираниот пазар.

Доколку РЕК работеше со најмалку два блока, немаше да има потреба од увоз на струја во ноември, а доколку работеше со три блока, ќе можеше и да продаде струја на стопанството.


РЕК Битола од страна на власта се користи само како средство за делење на тендери на фирми блиски до СДС и делење високи плати на функционерите именувани од власта.


Резултатот од менаџирањето на СДС со РЕК Битола е под нулата. Народот ја плаќа неспособноста и криминогеноста на власта.