29.06.2024

Владата на ВМРО-ДПМНЕ го укина факулетот за медицина на Мерко, образованието ќе биде на највисоко ниво

Владата на ВМРО-ДПМНЕ го укина факулетот за медицина на Мерко, образованието ќе биде на највисоко ниво.

Владата на СДС и ДУИ даде одобрение за основање на медицински факултет на универзитетот на Мерко во Струга, иако тој не ги исполнува условите за тоа.

Основањето и работата на приватните факултети е регулирана професија, која подлежи по Европска Директива. Давањето на одобрение за работа треба да биде последица на темелни исцрпни анализи, кои не се направени.

Незаконие повеќе нема да биде толерирано.

Образованието мора да се унапреди, и да го добире заслуженото место достигнувајќи ги европските стандарди.

Владата на ВМРО-ДПМНЕ силно ќе инвестира во образованието.

За тебе. Почнуваме.