04.03.2023

Владата набавува леб по цени од 30 до 100% повисоки од цените кои ги пропишува – кога ги трошат народните пари немаат ограничувања

Владата на Ковачевски самата не ги почитува прописите кои ги пропишува. Додека Владата зборува за замрзнати цени на лебот, таа самата набавува леб по цена 30 до 100 % повисока од таа која самата ја пропишала.

Службата за општи и заеднички работи при Влада во втората половина од минатата година склучила договор за набавка на бел леб по цена од 41,4 денари за 450 грама. Очигледно кога се работи за народните пари власта не знае да штеди и да пресметува па дава и колку што треба и колку што не треба. Уште поеклатантен е примерот со белиот леб со продолжен рок кој што го плаќа за 75,6 денари за 450 грама.

Од Владата молчат за ваквите цени. Кога ги трошат народните пари немаат ограничувања. Според кои пресметки на Владата е логично да се набавува леб по овие цени кои се 30 до 100% повисоки од цените кои ги пропишува Владата? Зарем Владата набавува леб по цена која ги крши прописите на Владата и со тоа самите стануваат соучесници?

Ковачевски и неговата Влада се клучните одговорни за „лебната криза“ во Македонија, бидејќи со своите политики доведоа до целосен колапс и хаос на пазарот, којшто граѓаните го плаќаат. Токму народот со оваа Влада доживува највисока инфлација на цените, особено на прехранбените и основните производи, доживува празни рафтови, доживува беспарица и други дежа ву состојби од транзицијата.

 Ова мора да престане. Оваа криминална и неспособна власт на ДУИ поддржана од СДС мора да замине.