15.10.2022

Аферата Броило наликува на злосторничко здружување со сите нишани, Јавното обвинителство да го испита соларниот картел околу Ковачевски

Јавното обвинителство треба да отвори случај и да го испита целиот соларен картел на Ковачевски, тежок 26 милиони евра.

Јавното обвинителство треба да ги земе предвид следните факти.

Ковачевски и неговиот кум Горан Паунов заедно ја основаат фирмата Пиксел груп која е во центарот на соларниот картел и аферата Броило.

Оваа компанија е основана само 5 месеци откако СДС доаѓа на власт во 2017 година.

Од 2019 до 2021 година оваа компанија добива над половина милион евра државна помош, при што половина од времето Ковачевски е на функција.

Најголемата сума на државна помош, од над 200 илјади евра фирмата добива ден откако Ковачевски е избран за мандатар.

Дополнително, КМГ ЕОЛ Квазар, фирма основана од ортакот и кумот на Ковачевски зема скоро 2 милиони евра државни тендери. Тендерите се за поставување на фотоволтаични панели кои ги произведува Пиксел груп, основана од Ковачевски. Додека Ковачевски е заменик министер за финансии, фирмата на кумот склучува договор за испорака и монтирање на фотоволтаични панели во вредност од над 2 милиони евра.

И на крајот, 4 месеци откако Ковачевски станува премиер, фирмата која тој ја основал се заортачува со бугарска компанија и заедно градат фабрика во ТИРЗ Тетово во вредност од 54 милиони евра. Патем во овие зони важат повластици,а  според информациите во јавноста и ќе конкурираат за државна помош.

Ова наликува на злосторничко здружување по сите нишани. Износите се милионски, лице основач и близок до фирмата е на високи државни позиции, има можност да тргува со влијание, кумот ги води бизнисите, а броилото врти ли врти во време на криза кога останатите едвај врзуваат крај со крај.

Јавното обвинителство треба да ги земе сите овие факти во предвид и да не чека, туку веднаш да ги испита и да утврди кој и како работи за личните и бизнис интереси, наместо за државните.