17.06.2023

Арнаудов: Декларацијата за независност беше првото исполнето ветување кон македонскиот народ од страна на ВМРО-ДПМНЕ, не попуштивме и покрај притисоците

Вториот ден после конституирањето на првиот парламентарен состав, ја имав честа да ја поднесам Декларацијата за независност на Република Македонија, тоа беше шок во Собранието и почнаа игрите и интригите како да се спречи тоа. Се трудеа на секој начин да не сопрат, но тоа што ние пред народот го ветивме дека ќе се бориме за независна и самостојна држава, не попуштавме пред притисоците кои се редеа кон ВМРО-ДПМНЕ и кон мене, немаа избор ја ставија на дневен ред и се изгласа, изјави Ламбе Арнаудов, поранешен пратеник од ВМРО-ДПМНЕ во Парламентот на денешната трибина „33 години ВМРО-ДПМНЕ и Македонија“.

Арнаудов истакна дека тоа беше првото исполнување на ветувањата од ВМРО-ДПМНЕ и можеби најзначајно.

– Ја поставивме ВМРО-ДПМНЕ во симбиоза со македонскиот народ, нераскинлива врска која ќе трае додека македонската држава е биде направена под терк на народот, рече тој.

ВО однос на основањето на партијата како што посочи Арнаудов, се започнало од дијаспората каде патриоти  Драган Богдановски, Гојко и Мане Јаковлевски, Владо Транталовски, а тука заедно Борис Змејковски, Дијана Транталовска започнале да организраат подготвителна база како ќе изгледа ВМРОД-ДПМНЕ.

– После овој ден денешен еруптивно тргнаа националните чувства и беа поставени идеалите и целите на ВМРО-ДПМНЕ за создавање на суверена и независна Македонија. Почнавме да ги организираме сите тела онака како што беше предвидено во уставот на историското ВМРО-ДПМНЕ, потоа се формираа тела и на следните парламентарни избори убедливо победивме и направивме држава која со сите нишани и атрибути беше подобра од сега, изјави Арнаудов.