09.04.2023

Абаз: „Инвест Македонија“ донесе многу позитивни резултати во однос на економијата на Македонија, укинувањето на промотори е катастрофална одлука

„Јас како генерален конзул во Истанбул упатена бев 2009-та година и моите задачи беа од промовирање на културата, образование до економскиот дел. Ја промовирав Македонија во секоја област, како што и доликува на Македонија така ја преставував, и многу сум среќна и горда што мисијата премногу успешно си ја завршив“, истакна д-р Зерин Абаз, поранешен генерален конзул на Македонија во Истанбул на денешната панел дискусија на тема „Катастрофална меѓународна промоција на Македонија“.

Абаз посочи дека заедно со промоторот ги посетуваше фирмите кои што мислеа да инвестираат во Македонија. Таа компаниите ги запознаваше со инфраструктурата, со географската положба на Македонија. Со добра работа и стратегија се привлекоа многу компании кои што во тој период инвестираа во Македонија, како што е компанијата Џевахир.

„Со оваа промоција со оваа „Инвест Македонија“ се покачи бројот на инвестиции кои изнесуваа скоро милијарда евра. Трговската размена изнесуваше околу 800 милиони евра. Значи јас говорам за Турција, бидејќи јас таму бев генерален конзул“, појасни таа.

Таа додаде дека за нејзе укинувањето на промоторите беше катастрофална одлука, што никогаш не ја оправдува и нема да ја оправда.

„Значи „Инвест Македонија“ донесе многу позитивни резултати во однос на економијата на Македонија“, заклучи Абаз.

Абаз укажа дека луѓето кои што беа промотори во 2009-та година беа премногу обучени и подготвени. И кога требаше најмногу да придонесат во делот на економијата тие тогаш беа вратени.