02.03.2023

Поцкова до Манолева: Дали со министерот ќе се борите за да се врати достоинството на белиот мантил во Македонија, и да престане миграцијата кон приватните здравствени установи и надвор од земјата?

„Денес дебатираме за изборот за заменици министри во Владата на Република Македонија. Ќе почнам со доктор Маја Манолева, потпретседател на Лекарска Комора и директор на Јавна здравствена установа – Завод за физикална медицина Скопје. И исто така е сопственик на приватна здравствена установа „Физиоплус –  д-р Манолева“ заради што беше директно прозвана Државна комисија за спречување на корупција. Дали доктор Маја Манолева ќе ги реши горчливите проблеми во здравството заедно со министерот Фатмир Меџити? Дали ќе ги подобри условите за работа во јавното здравство, тука мислам на реконструкција на здравствените установи, изградба на нов Клинички центар во Скопје, продолжување со изградбата на Клиничкиот центар во Штип и набавка на апаратура? Дали министерот и заменичката ќе ги земат на одговорност директорите на Фондот за здравствено осигурување? Дали ќе се прошири позитивната листа“, запраша Јадранка Поцкова, пратеничка од редовите на ВМРО-ДПМНЕ на денешната собраниска седница.

Поцкова исто така во текот на својот говор ја запраша Манолева дали заедно со министерот ќе се борат да болните со ретки болести ги добијат своите лекови.

„Дали ќе се борат и ќе направат се за да се врати достоинството на белиот мантил во Македонија, и да престане миграцијата кон приватните здравствени установи  и надвор од земјата? Затоа што последните три години се имаат иселено 2.200 доктори и 5.000 медицински сестри“, заклучи Поцкова.

Таа посочи дека здравствените политики треба да имаат приоритет бидејќи без здрава нација нема напредок во ниедна сфера во општеството.

„Предизвикот и одговорноста е голема, а времето ќе покаже дали и колку ќе се направи за подобрување и ставање на здрави темели на здравството“, заклучи Поцкова.