09.02.2024

Љутков: Наместо реномирани фестивали и манифестации, средства од програмата за култура се доделени на анонимни лица и здруженија на граѓани формирани за една употреба

Кога зборувавме за лошите културни политики на актуелната власт која целиот свој мандат работеше хаотично и без каква било стратегија, јасно беше дека ќе стигнат до степен на целосно обезличување на културата.

Почитувани, во текот на вчерашниот ден министерката за култура на прес конференција ги објави резултатите од годишниот конкурс за финансирање проекти од национален интерес за културата за 2024 година и oвој пат, повторно без донесена Национална стратегија за развој на културата.

Ова е најлошата Програма за култура до сега, Програма во која програмските средства се видно намалени од предходната година, а со државни пари се финансира се’ освен национална култура.

Денес, за жал можеме да констатираме дека во културата подолу од ова не може!

Во своите секојдневни настапи, вклучително и на вчерашниот прес, министерката иако вети, повторно не ги објави имињата на скапо платените комисии кои очигледно служат за нејзино покритие на оваа катастрофална програма. Убеден сум дека доколку се вистински професионалци не би си дозволиле да потпишат ваква срамна Годишна програма.

А фактите во Годишната програма за финансирање на проекти од национален интерес за 2024 година говорат дека:

-Доделени се огромни буџетски средства на сосема анонимни лица, здруженија на граѓани кои се формирани за една употреба, манифестаци за кои досега не сме слушнале, додека  долгогодишни реномирани фестивали и манифестации едвај и прашање е дали ќе преживеат.

Годинава, според Програмата, националните установи во државата, едвај ќе имаат средства за реализирање на програми, но затоа пак со силни средства се финансираат проекти на непознати невладини организации, приватни фестивали и активности на лица блиски до кабинетите во министерството и до власта.

-Евидентно е дека при разгледувањето на проектите не е спроведен процес на бодување и валоризирање според утврдените критериуми, туку паушално се одредувани категориите и бодовите, па имате безброј примери како што на пример е овој со Унија на македонски професионални асоцијации во креативните индустрии УМПАКИ, кој  за прокетот Меѓународен форум на креативни индустрии добил помалку средства од физичко лице (се разбира сограѓанка на министерката) за проектот „Азбучен споменар“ за кој министерството ЗАМИСЛЕТЕ дало повеќе од 1.100.000 денари, народни пари!

И тоа не е се’, лица се јавуваат како управители на повеќе правни субјекти, распределени во повеќе дејности, па оттука акумулираните средства кај некои од нив надминуваат и повеќе од 3.500.000 денари.

Со ова се потврдува фактот дека власта им ја скрои капата на националните установи и планира да им стави клуч?!

Има ли некој кој може да ја разбере  оваа погубна „стратегија” на Министерството за култура, односно власта која сега, во исто време обзнанува дека за култура нема пари, а предизборно реализира околу 300 нови вработувања во установите. И епилогот од сето ова е дека министерството ќе ги финансира само платите на вработените, а притоа безмилосно ќе ги финансира шарените револуционери, кои дополнително и ги вработи во истите тие институции.

Веројатно на скандалите им нема крај, па во Програмата ќе прочитате дека нашите граѓани, односно македонското Министерство за култура одобри пари за да финансира драмски фестивал во друга земја, во Косово, ПОВТОРУВАМ РЕАЛИЗАЦИЈА НА ФЕСТИВАЛ ВО КОСОВО, за кој се одобрени, неверојатни 30.000 евра. Наспроти тоа, учествата на меѓународни фестивали на сите останати театри во странство се поддржани со речиси десет пати помали износи.

Министерке, дали на крајот на својот неславен мандат се обидувате да го покриете Споменот на шарената револуција со кој ги испоганивте буквално сите споменици кои ја симболизираа македонската независност и борба за слобода, а самите не подигнавте ниту еден единствен, па со 900.000 денари го финансиравте СИТИ РИФЕЈСИНГ ДООЕЛ со едно вработено лице за проектот „Отстранување чкртаници, исписи, говор на омраза и друга недолична комуникација од недвижни објекти од јавен интерес и споменици и спомен-обележја“.

Можеби е така и подобро бидејќи вашето промашено владеење и погубните политики што ги спроведувавте на штета на македонската култура не заслужуваат ниту случаен спомен во иднината која незапирливо доаѓа. Агодините на вашето владеење ќе бидат само празни страници, фрлени на буништето на македонската култура.

Каков тажен крај за оваа неспособна власт, која неуспеа за цели 7 години да доврши барем еден од објектитите кои им беа на тацна оставени од ВМРО-ДПМНЕ.

Годишната програма изобилува со сомнителни проекти, кои се премногу за овој прес.

Очекувајте во наредите денови јас лично и комисијата за култура на ВМРО-ДПМНЕ да обзнаниме повеќе детали, бидејќи сите наши индиции укажуваат дека под превезот на националниот интерес се крие всушност личниот интерес.