07.12.2023

Ѓорчев: Македонија мора да живее, младите тука да имаат работа и семејство

Почитувани,

Македонија мора да биде земја во која што ќе живеат млади луѓе, во која ќе основаат семејства, во која ќе имаат работа, надеж, оптимизам, во која ќе имаат желба да останат.

Оваа 2023 година имаме најмалку родени бебиња во историјата на Македонија. Никогаш помалце бебиња. Имаме само 16.000 родени бебиња, а во 2016 бројката беше 23.000 бебиња.

Тоа значи дека имаме рецесија на животот, демографска рецесија од фрапантни 30%, 7.000 бебиња помалце. Тоа се 350 паралелки помалце во училиштата низ цела Македонија. 

И затоа, заради овие страшни бројки, заради овие ужасни, ужасни бројки на исчезнувањето кое што го гледаме, на иселувањето кое што е секојдневно, на неправдите, катастрофата, на фијаското на Владата на Димитар Ковачевски и Стево Пендаровски, тие политики мора да бидат поразени. 

И Македонија мора да отвори нова страница и нови перспективи, за тоа што стануваме земја без народ, стануваме пуста држава. 

Мора, мора да направиме пресврт.