27.11.2022

Трипуновски: Земјоделците се незадоволни од новиот модел на субвенционирање кој го презентираше власта

Почитувани,

Денес сум на средба со земјоделците во општина Крушево, поточно во населеното место Бучин. Од она што сакам да го пренесам и да ги информирам медиумите и јавноста е дека и овде како и во другите делови на Република Македонија имаме загрижувачка состојба со секторот земјоделство. Земјоделците и во овој регион потенцираат дека и оваа година имаат сериозен проблем со пласманот на земјоделските производи и меѓу другото оние субвенции кои што треба да ги добијат од државата , не се ниту навремени, ниту пак се исплатени во целост на земјоделците.

Практично каде и да се појавиме во Република Македонија, катастрофалните и погубните политики на власта секаде се чувствуваат. Покрај моменталната економска ситуација, двоцифрена инфлација, поскапиот живот, земјоделците се соочуваат со необезбеден пласман и се доведува во прашање егзистенцијата во наредниот период кој ќе биде исклучително тежок.

Она што сакам да го упатам како апел од овде и онаа критика која што ја најавија земјоделците од овој регион, е новиот модел на субвенционирање кој што го презентира власта за од 2023, дека ќе биде уште полоша ситуацијата и ќе ја усложни состојбата и од овие години во кои се наоѓаат земјоделците. Тој нов модел на субвенционирање практично е неприфатлив и ќе значи дополнително намалување и на субвенциите и згаснување на земјоделството како гранка.

Апелот до власта е уште еднаш да се преиспита во делот на новиот концепт на субвенционирање, а она што значи конкретни мерки е во наредниот период до крајот на годината да ги доисплати сите субвенции што ги нема исплатено и за сточарите и за полјоделците и за сите оние земјоделците кои егзистираат во овој регион.

https://www.facebook.com/tripunovskicvetan/videos/5574961169251993/