03.09.2023

Трипуновски: Африканската свинска чума се шири со епидемична брзина, Бабовски да не се затскрива позади соопштенијата на АХВ, туку да одговори кои мерки се преземени за спречување

Почитувани,

Неспособноста на Љупчо Николовски и Николче Бабовски излегува на површина.

Африканската свинска чума е регистрирана  во свињарска фарма Овчеполка Агриа, Општина Карбинци уште пред 8 дена, а АХВ и понатаму продолжува да молчи.

Осми ден свињите на фармата се оставени на милост и немилост, Осми ден постои сериозна закана болеста да се прошири насекаде ширум државата, а надлежни институции не преземаат ништо.

Африканската свинска чума се шири со епидемична бризна, речиси 10.000 свињи ќе бидат уништени, а Бабовски наместо да се затскрива позади соопштенијата на АХВ, веднаш да излезе и да одговори:

– Дали е свикан Националниот центар за контрола на болести и дали е одржан координативен состанок за оваа состојба?

– Кои мерки за сузбивање и искоренување на болеста ги има спроведено Локалниот центар за контрола на болести во изминатите 8 дена? Дали е направен план за депопулација на одгледувалиштето?

– Дали во одгледувалиштето има смртност и кој е процентот на угинати животни од моментот на прогласување на жариштето?

-Колку животни се угинати и каде се отстранети тие лешеви?

– Дали е извршено епидемиолошко истражување и дали од заразеното одгледувалиште по изрекување на забраната за движење има пратено свињи за колење?

Почитувани,

Африканската свинска чума година ипол наназад е присутна во Македонија, а АХВ освен со медиумска кампања, не презема никакви конкретни мерки да ја спречи ваквата состојба.

Се прашуваме доколку не алармиравме за ваквата ситуација, до кога институциите ќе криеа дека е заразено едно од најголемите одгледувалишта за свињи во Македонија.

Очигледно е дека Бабовски и АХВ немаат капацитет да се справат со болеста, и затоа како републичка комисија на ВМРО-ДПМНЕ, им нудиме наши членови експерти во оваа област.

За кратко време од сега, новата влада на Република Македонија ќе спроведе детална ревизија на работењето на Агенцијата за храна и ветеринарство за што ќе следи одговорност за несовесното и нестручно работење.