29.08.2022

Стоилковски: Зајкова е должна да каже дали е легализиран објект изграден вон законскиот рок?

Почитувани,

Моника Зајкова, пратеник во Собранието што слепо ги поддржува сите штетни и антимакедонски политики, два дена не дава одговор на многу едноставно прашање – кога и е изградена семејната вила од речиси 120 м2 на државно земјиште на Маврово.

Вилата во Трница, во популарно нареченото „Зајково маало“ е легализирана во 2018-та година. Услов за легализација според Законот, е објектот да е изграден пред 3-ти март 2011-та година.

Почитувани,

ОВА Е решението за легализација. Поднесено на 26-ти март 2018 година. Со барањето таткото на Зајкова поднел геодетски елаборат изработен во март 2018 година,  копија од лична карта и изјава дадена на нотар исто во март 2018 година. 

Почитувани,

Според Законот се дава ваква изјава, со која што се потврдува односно се дава точна и прецизна информација кога е изградена дивоградбата што се бара да се легализира односно дека таа е изградена пред 3-ти март 2011-та година.

Оттука, по поднесувањето на барањето во одделението за урбанизам, комунални дејности, ЛЕР и заштита на животна средина на општина Маврово и Ростуше во мај 2018 година прави записник од лице место, па дава урбанистичка согласност на 19-ти јуни и експресно, на 25-ти мај 2018 година објектот е легализиран.

Потписникот е пуленот на СДСМ, градоначалникот Медат Куртовски!

Почитувани,

Пратеничката Зајкова мора да објасни зошто некој којшто имал вила изградена пред 2011-та година и сакал да ја легализира согласно Законот донесен 2011-та година би чекал цели седум години за да поднесе барање за легализација? Зајкова мора да објасни зошто е сета документација за легализација на вилата вадена во 2018-та година, од март за до јуни за експресна легализација? Прашање до државните органи е што виделе тимот на Куртовски при наведениот увид на лице место, каде што наместо шума има цело ново „Зајково маало“?

Почитувани,

Зад мене се сателитски фотографии токму од „Зајково маало“ во Трница, Маврово, првата фотографија е од јуни 2014-та година, кога јасно се гледа дека станува збор за шума! Ниту постоела куќа, ниту имало некаков објект! Шума! Следната фотографија под неа е од јуни 2017-та година, каде што фотографијата покажува не само куќа, вилата на Зајкови, туку цело т.н. „Зајково маало“!

Почитувани,

Моника Зајкова во својот анкетен лист покажува семеен имот, имот на семејна заедница во којашто живее, имот којшто е легализиран иако е изграден во период од 2015-та до 2017 година, односно цели пет години по периодот што го опфаќа законот за легализација. Како е возможно да е легализиран објект изграден цели 5 години по носење на Законот, којшто јасно дава јасни временски рамки? 

Моника Зајкова како пратеник е должна јавно јасно да каже кога е изградена семејната вила, дали е легализиран објект изграден вон законскиот рок и најважно, дали на ова се должи слепата послушност на Зајкова при гласање на штетните антимакедонски политики во Парламентот?

Почитувани,

Ова мора да има крај! Неказнивоста и криминалот на власта ја доведоа Македонија на просјачки стап. Ова мора да има крај!