13.08.2022

Лефков: Секојдневно добиваме потврда од бугарски политичари за националните предавства во  капитулантскиот Протокол потпишан од страна на владата на Ковачевски

Последните изјави кои доаѓаат од Софија ги демантираат манипулациите и лагите на Ковачевски и неговата влада. Катадневно пристигаат бугарски шамари за владата на Ковачевски.

Имено т.н. Француски предлог што Ковачевски сакаше да го прикаже како големо достигнување на дипломатија всушност е голем дебакл за Македонија, а последна потврда за тоа е изјавата на бугарската потпретседателка Илијана Јотова која изјави дека Францускиот предлог е голем дипломатски успех за Бугарија и дека преку преговарачката рамка за Македонија се внесени бугарските позиции за што им се заблагодари на европските лидери за разбирањето.

Со други зборови Јотова потврди дека дипломатијата предводена од Османи го преспала периодот, дозволила Бугарија да ги наметне своите ставови и да однесе целосна меѓународна победа. Затоа фаците на Ковачевски и на неговата екипа се скиселени, а во Бугарија ликуваат.

Уште еден удар, односно демант на лагите на Ковачевски и неговата влада доаѓа од бугарскиот политичар Илхан Ќучук. Додека нашава влада лаже дека сме отпочнале преговори, Ќучук им порачува дека преговорите нема да почнат се дури не е исполнет еден услов, клучен за Бугарија, а тоа е внесување на Бугарите во македонскиот устав.

Е токму тоа е причината поради која граѓаните гласно се противеа на ваквата рамка, затоа што за Македонија се прават лоши преседани, се наметнуваат услови надвор од Копенхашките критериуми и се наметнуваат бугарски диктати кои бесконечно ќе ги одолговлекуваат преговорите. Ваквата катастрофална позиција Ковачевски и неговата Влада ја прифати за да има фото сесија и да може да зборува за некаков имагинарен почеток на преговори.

Од истиот бугарски политичар Ќучук, кој патем е и известувач за Македонија пред една недела дојде уште еден шамар за владата на Ковачевски.

Ќучук ја демантираше владата која упорно тврди дека историските теми не се дел од преговарачката рамка. Бугарскиот политичар јасно им порача дека историјата не само што не е турната под килим, туку е дел од преговарачката рамка за Македонија, односно она кое што ВМРО-ДПМНЕ и експертите го говореа дека Комисијата ќе биде алатката на Бугарија преку која ќе се доведе Македонија или да добива ново и ново вето или да прифаќа асимилаторски диктати.

Конечно, само пред неколку дена дојде уште еден шамар и демант за владата на Ковачевски. Измеќарите од владата тврдеа дека со Протоколот се завршува потпишувањето на срамни и понижувачки обврски за Македонија, но според службениот МНР на Бугарија, Милков во Софија се работи на нов писмен документ со јасни обврски и задачи за Македонија.

Очигледно како што говори и самиот Милков во СДСМ нашле досега невиден партнер за соработка, а тоа во превод значи досега не нашле вакви бескичмењаци што се подготвени сите бугарски барања да ги прифатат за некој ден повеќе на власт и некој тендер повеќе во џеб.

Ова мора да престане. СДСМ и Ковачевски треба да се охрабрат и да прифатат соочување со народот. Народот треба да има право да каже што мисли за нивните погубни и предавнички политики. СДСМ бегаат на секој начин од своите граѓани. Може да бегаат но не може да побегнат. Казната ќе ги стаса.