22.02.2023

Христова за иселувањето: Колеги од власта дали ги вративте сопствениците на чевлите кои ги остававте пред Влада?

На почетoкот на мојот говор ќе ја поздравам целата македонска дијаспора, онаа која немала некакви придобивки од овој министер и онаа која не заминала во белиот свет затоа што не си ја сака државата, туку заминала од мака и во потрага за подобар живот, вели пратеничката на ВМРО-ДПМНЕ, Даниела Христова од собраниската седница на која на дневен ред е разрешувањето на министерот без ресор задолжен за дијаспора, Џемаил Чупи.

Христова, од говорницата, ги праша пратениците од владејачкото мнозинство дали ги вратија сопствениците на чевлите кои пред неколку години, во периодот кога беа во опозиција, ги оставаа пред Влада.

Секако посочи, Христова, дека не ги вратија, напротив, младите во Македонија се повеќе се иселуваат, затоа што власта не направи ништо за да ги подобри условите за живот, а масовно иселување допрва ќе се случува, затоа што погубните политики на владата се неподносливи.

„Втори, сакам да ги запрашам колегите од власта, чевлите што ги остававте пред Влада пред неколку години, дали ги вративте назад нивните сопственици, дали ги подобривте условите за живот, дали ја подобривте економската состојба од тогаш до денес? Што подобривте во државата за да ги вратите сите оние кои што заминаа и ни избегаа по туѓите земји? Ништо! Напротив, откако СДСМ и ДУИ се на власт бројката од 600 илјади тогаш, до денес е уште поголема. А, последните анкети на граѓаните зборуваат дека допрва ќе се случи масовно иселување, затоа што погубните политики на оваа Влада се веќе неподносливи“, истакна Христова.

Посочи дека ова не го зборува на памет, туку тоа го покажуваат сите релевантни истражувања, како што е и последното на ИПИС, резултатите од кое покажуваат дека нај работоспособното и нај продуктивното население планира да си замине од Македонија.

„Неодамнешната анкета на ИПИС зборува дека 45,3% од младите до 29 годишна возраст, размислуваат за иселување. А, исто голем е процентот од 44,3 на возраст од 30-39 години кои би ја напуштиле Република Македонија. Нај работоспособното и нај продуктивното население во државата би си заминало. Затоа што нема никаков просперитет и никаква иднина во родната земја, затоа што при вработување кај нас не се гледа ниту способноста, ниту компетенциите кои ги поседуваат младите, туку пред се се гледаат роднинските врски со функционерите на власта, се гледа партиската припадност и партиската послушност“, рече меѓу другото Христова.