30.09.2022

Стојаноски: Бараме итна седница за промена на законот за енергетика со цел да им се помогне на водоводните и комуналните претпријатија

Почитувани,

              Бараме под итно одржување на седница на која што ќе се разгледува Предлог законот за енергетика кој што вчера по итна постапка го поднесовме до Собранието.

              Како што напоменавме и вчера мерките на Владата за сметаме дека е во ред образовните и здравствените установи да добиваат поевтина електрична енергија но намерното изоставување на водоводните и комуналните претпријатија од стана на Владата во нивните предлог мерки е крајно некоректно и недозволиво.

              Владата со ова покажува дека не ги третира сите граѓани подеднакво но исто така остава простор водоводните и комунални претпријатија во наредниот период да ги зглолеми цените на своите услуги кои што дополнително ќе го влошат животниот стандард.

              Предлог законот за енергетика кои што ги поднесовме по итна постапка освен образовните и здравствени установи ги опфаќа и водоводните и комунални претпијатија и сметаме дека ова решение е правично и неселективно.

              Апелираме до пратениците на парламентарното мнозинство да го прифатат нашиот предлог закон бидејќи ги опфаќаме сите категории на граѓани, установи и стопански собјекти на кои ом е потребна поевтина електрична енегрија.

              Доколку колегите од парламентарното мнозинство се издигнат над ситуацијата ќе покажат дека навистина се грижат за граѓаните кои што ги претставуваат во законодавниот дом и ќе покажат дека интересите на граѓаните им се над партиските наредби.

              Сега е време да им се помогне на граѓаните за полесно даја пребродат тешката зима која е пред нас.

              Ајде заедно да го изгласаме овој предлог закон за потоа да можеме да се насочиме кон следните предизвици кои ни ги носи оваа енергетска криза.