26.01.2024

Силјановска Давкова: Македонскиот јазик има вековен континуитет, неразделен од развојот на македонскиот народ и македонската нација

Честопати го цитираме Блаже Конески со неговата непресушна инспирација дека јазикот е нашата татковина. Таа татковина, јазикот, македонскиот јазик има вековен континуитет, неразделен од развојот на македонскиот народ и македонската нација, истакна пратеничката Гордана Силјановска Давкова денес од собраниска говорница.

„Вчера бев восхитена од изјавата на познатиот бугарски преведувач на современа македонска литература, Пламен Тотев, инаку добитник на Рациновата награда и добитник на т.н. награда Дедалова, значи македонски Дедал. Тој рече дека неверојатно ужива во читањето и споредувањето на македонската и бугарската белетристика, и дека во македонскиот јазик препознава и признава европски тенденции од зачетоците до денеска“, појасни пратеничката. 

Силјановска Давкова додаде дека тоа е она што таа го нарекува добра волја и се додека се слушаат вакви изјави има надеж за меѓусебно разбирање. 

„За жал, сосема спротивно од него, претседателот кој што си замина на Собранието го презентираше Извештајот за неговата работа иначе Извештај отпечатен од Собранието прво е напишан на албански јазик, а потоа на македонски јазик. Не очекувам од него уставен патриотизам, меѓутоа очекував почитување на Уставот и на Рамковниот договор“, нагласи таа. 

Таа посочи дека во Уставот и Рамковниот договор пишува дека македонскиот јазик е службен јазик на целата територија и во меѓународните односи.

„Во далечната 1998 година е донесен Законот за македонски јазик, а законите се разбира дека треба да ја пратат живата материја, јазиците се развиваат. И ако забележуваме во периодот 2006-та по ратификацијата на Конвенцијата за заштитата на духовното нематеријално наследство и топонимите да додадам, а таков е и македонскиот јазик, мислам дека беше време навистина за измени“, појасни Силјановска Давкова.

Таа тврди дека многу подобро е членовите на Советот за македонски јазик да се регрутираат од најважните институции за заштита и практикување на македонскиот јазик. Исто така сами да се бираат, да го бираат претседателот, а не тоа да го прави Владата. 

„Исто така би сакала да напоменам дека немам разбирање за бегањето од поимот, терминот македонистика. Бидејќи како што има во сите јазици наука што го штити јазикот, така и македонскиот јазик ги штити македонистиката“, укажа пратеничката. 

„Она што го направивме е еден голем чекор напред бидејќи секојдневно се соочуваме со непочитување на македонскиот јазик во државните институции, и мислам дека овој закон ќе не усмери на потребата и нужноста од негово почитување“, истакна Силјановска Давкова.