24.02.2023

Петкова: За каква чесност зборува Ковачевски кога сме на 85 место по корупција, измените во влада се за да ги спасат тендерите

Денес имаме доставен предлог за членови на новата влада предводена од Ковачевски, а неговите зборови дека ќе биде поуспешна не држат, затоа што истото го зборуваше и минатата година. За каква успешност и стабилност зборувате кога имаме најнизок економски раст, најдолни сме во регионот. За каква чесност зборувате кога сме на 85 место по корупција, втори по мизерија и најнесреќен народ во светот, изјави пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Ангелинка Петкова на денешната собраниска седница.

Таа потенцира дека ова владејачко мнозинство не е базирано на програма и принципи, нема легитимитет, крпат од една страна, а од друга страна им се кине.

– Ова мнозинство е фаќање за сламка, да им даде уште некој месец плус на оваа клинички мртва влада. Промени во влада на една година пред избори е лош потег кој нема да донесе добро за држава. Првото промашување на штета на државата заради комбинаториките во владата откажувањето на еврообврзницата. Голем срам за македонската економија. Владата заборави дека се вклучи во пазар 3 коалиција и министерот си даде оставка, а нов нема. Меѓународен скандал, државата губи на репутација и рејтинг, изјави Петкова.

Таа прашува како може да се очекува за период од една година да се смени нешто во правда, без реформи, имаме само 4% доверба во правосудниот систем.

Овие измени нема да донесат подобар живот на никој во државава, да имаше живот граѓаните немаше да заминуваат од државата, измените се пуста желба да се одржи месец плус најнеспособната влада и да се спасат бизнисите и тендерите.