23.02.2023

Лашкоска до Ковачевски: Дали свесно заедно со министерката за култура продолжувате да ги уништувате традиционалните манифестации во Македонија и од каде ќе се обезбедат пари за прифатените жалби од апликантите на конкурсот?

На денешната собраниска седница за пратенички прашања, пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ Ане Лашкоска упати две пратенички прашања. Првото упатено пратеничко прашање е до премиерот каде таа запраша од каде ќе се обезбедат пари за прифатените жалби од апликантите на конкурсот во културата?

„Имено секоја година од кога СДСМ е на власт откако ќе се објават резултатите од конкурсите од годишната програма на министерството за култура истите се пропратени со голем број на негативни реакции и незадоволство од уметниците и разни организации од засегнатите страни. Свесно ли премиерот заедно со министерката за култура продолжува да ги уништувате традиционалните манифестации во Република Македонија“, рече Лашкоска.

Лашкоска додаде дека тоа таа го прашува за да знае дали целта да не добијат пари долгогодишните манифестации е за да тие се уништат.

„Прашувам дали целта на вашата одлука да не добијат пари долгогодишните манифестации како Вевчански карневал, Илинденски марш, карневалот Прочка во Прилеп, Блаже Миневски за романот Гоце Делчев или пак минималните средства доделени на ОФФ фест, Макфест, Страцинови средби, Танц Фест, Прилеп Џез фестивал итн е за да се уништат традиционалните манифестации во Република Македонија“, вели Лашкоска.

Лашкоска второто пратеничко прашање го упати до министерот за транспорт и врски.

Таа го запраша министерот за транспорт и врски Дали свесно се предизвикуваат проблеми во работењето на македонски пошти се со цел да се уништи оваа институција и понатаму да се приватизира истата? Дали намерно не се почитуваат договорите од страна на власта склучени со синдикатот и не се решаваат наталожените проблеми за кои вработените најавуваат штрајк? Дали свесно се обезвреднува пошта за да ја продадете без пари и кој е тој што треба да стане сопственик на македонска пошта односно со кого веќе Владата го води пазарот?

„2000 вработени во македонска пошта излегуваат на штрајк ако за 5 дена не се стопира одлуката за 31 ново вработување, на македонска пошта не и требаат нови 31 вработен во администрацијата оти не може да ги исплати платите и на сегашните над 2000 вработени. Синдикатот на македонска пошта побара стопирање на одлуката за нови вработувања и даде рок на Владата од 5 дена за состанок на кој би почнале да се решаваат наталожените проблеми“, изјави Лашкоска

Таа додаде дека ова е проблем кои вработените во македонска пошта го истакнуваат во јавност повеќе од една година и укажуваат на финансиските проблеми кои ги има македонска пошта и покрај проблемите со кои се соочуваат, генералниот директор распишал оглас за 31 нововработени во администрација за кој синдикатот велат дека се непотребни.