30.05.2023

Јаневски до Арсовска: Добивте покачување од над 70 илјади денари на плата, земате над 2.500 евра плата не работите ништо и донесовте банкрот

„Дали Вие знаете да одговорите директно на прашање? Некогаш? Кратко и јасно со да или не. Дали Градот е блокиран? Да или не, толку. Дали ќе ни ги дадете картичките, дали ќе ни ја дадете информацијата, да или не? Само што добивте понуда и Решение за меморандум за соработка, првиот Ваш одговор  е нека ни прати директорот. Значи пак тој да биде крив. Пак некој друг е одговорен, само не Вие. Пак некој друг да ја заврши Вашата работа, само не Вие“, нагласи Филип Јаневски, советник во Советот на Град Скопје од коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

Јаневски и порача на градоначалничката на Град Скопје да пребара во македонскиот речник што значат зборовите транспарентност и отчетност. 

„Вие сте транспарентни? Па понетранспарентен градоначалник јас немам видено откако сум роден. Јас мислев нема полош градоначалник од Вашиот претходник, ама сум се излажал“, рече советникот.

Јаневски укажа дека ја избрале Арсовска околу 120.000 граѓани за да ги реши проблемите на градот кои што ги создале нејзините претходници, но за жал таа само ја влошила состојбата повеќе во градот.

„Вие велевте јас не сум политичар, јас сум менаџер, ова ли е тоа менаџерство? Вака ли Вие менаџирате“, ја запраша Јаневски Арсовска.

„Сметате дека ние 45 советници не заслужуваме не знам колкави паушали? Вие знаете колкава плата земате? Тукушто добивте покачување од пред еден месец од 78% покачување на платата. Сигурно земате над 2.500 евра плата. А, ниту одговарате на прашања, ниту ништо. Знаете кој Ве вработува Вас? Граѓаните! Тоа е исто како јас на работа земам плата од сопственикот на фирмата и мене кога ќе ми се јават и прашаат за нешто поврзано со работата јас да не им одговорам ниту на менаџерот, ниту на директорот, ниту на сопственикот“, нагласи советникот.

„Вас граѓаните Ве прашуваат или лично или преку нас советниците кои сме нивни легитимни претставници, Вас Ве прашуваат до каде е ова, до каде е она, а Вие молк. Вие напаѓате дека други се криви“, рече Јаневски.

Тој и порача на Арсовска ако има доблест нека си поднесе оставка.

„Полош градоначалник Скопје никогаш немало како сега. Пониско од ова веќе не може да биде“, порача тој.