16.12.2023

Николов: И по седум години власт на СДС и ДУИ 80 проценти од ветените проекти во здравство останаа нереализирани

Запознаени сме со проблемите на пациентите од целата држава. И тука во Кавадарци ја гледаме истата слика, граѓаните се жалат дека тешко стигнуваат до здравствена услуга преглед, а уште потешко до интервенција, дека нема основни лекови, а тие што ги има се од постара генерација, дека во голем процент и приватно плаќаат услуги, дека имаме централизирани здравствени услуги наместо заложба за нивно децентрализирање и секој пациент да добие услуга поблизу до местото на живеење, рече доктор Игор Николов, претседател на Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ за време на посетата во Кавадарци. 

Според него немањето системско решение и досегашната негрижа за специјалистичкиот кадар се гледа и во Кавадарци. И тука, како што вели Николов, недостасуваат специјалисти од повеќе оддели. 

„Персонал нема ниту во итната медицинска помош. Во здравствените институции нема нови апарати, нема нови возила, па за „грижата” за здравството во Кавадарци говори податокот дека последното ново возило било од 2012 година, а здравствените работници дури се принудени сами да купуваат основни средства и лекови. Негрижата и заминувањето на кадарот е нотирано и во извештајот на Европската комисија за здравство каде имаме НУЛА напредок во здравството“, рече Николов.

Николов укажа дека има низа нереализирани ветувања од Програмата за живот на СДСМ.

„Нашите проценки се дека и по 7 години власт одродената влада има 80 проценти нереализирани проекти токму во здравството. Но, ние продолжуваме заедно со фелата, директно од терен и заедно со здруженијата на пациенти преку пошироки консултации да дојдеме до заеднички решенија кои ќе ги преточиме во изборната програма која ќе е победничка“, кажа Николов.

Николов посочи дека во Кавадарци каде е во посета со потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски ќе се одржи и стручна академија која е петта по ред. 

„За нас е посебно важна затоа што е на иницијатива на експерти од областите примарна и превентивна медицина, а во организација на Централната комисија за здравство на ВМРО-ДПМНЕ. Се обврзуваме дека ваквиот пристап и заедничкото изнаоѓање решенија со фелата и здруженијата ќе биде и во иднина основа на креирање на политиките на ВМРО-ДПМНЕ“, заклучи Николов.