16.12.2022

Мавровски: СДС манипулира на сите теми,  културата после пет години повторно е вофокусот на Битола

Не можете, почитувани од СДСМ, без разлика во која улога сте, дали сте власт или опозиција, никако да излезете од својот партиски шинел.

Никако не успевате, иако тоа навистина е многу чудно, да разберете дека шинелите во културата се облекуваат само на сцени на театарски претстави или друг вид уметнички креации, каде е соодветна таква костимографија! Не можете никако да разберете дека културата е вистина натпартиски простор и по својата природа индивидуална или колективна креација.

Не можете да разберете, дека сосема е погрешно од партиска говорница, да зборувате дека е многу култура во градот кој што почива на Хераклеа, градот каде поминувала Виа Егнација, градот кој од секогаш бил место каде најбрзо се среќавале Истокот и Западот.

Не можете да разберете, дека Битола не смее да биде сквернавена како во вашите претходни четири години на локално ниво, а тој страшен процес продолжува, за жал и сега на државно, оти националното го уништивте, а уметниците, несреќно, изјавувате, дека треба само да го забавуваат народот.

Не можете да разберете дека Битола треба да биде, оти тоа го поседува и како култура, но и како традиција културна престолнина, а не последна провинција.

Почитувани од СДСМ, уште еднаш ви повторуваме, ние не ви одговараме вам, бидејќи е повеќе од очигледно дека вие културата ја разбирате по свое и убедени сте, дека средствата треба да се делат по сопствено наоѓање, по пријателски и други принципи, а не со јавни повици, транспарентно, отчетно и за квалитетни издржани проекти, како што тоа го прави сега општина Битола и градоначалникот Тони Коњановски.

Ние, така не работиме и имаме обврска единствено пред граѓаните да го реализираме она што пред нив се обврзавме: Битола максимално да го искористи своето супериорно културно богатство и традиција и да стане целата и по простор и време – голема културна сцена. Тоа е еден од факторите, кои ќе придонесат во нејзината препознатливост и како туристичка, но и инвестициска локација.

Граѓаните имаат право, не само да знаат, туку и заслужуваат вистинска културна понуда, каква што и доликува, но и може да даде, само и единствено – Битола!

И на крајот, почитувани граѓани, никако не би сакале да веруваме дека Методија Илиевски заборави дека мојата оставка беше на дневен ред на седница уште во септември, а уште помалку дека не знае дека во рамките на Битфест, нема одобрен ниту еден мој проект или проект поврзан со моето име. Сепак Методија Илиевски е млад човек и амбициозен политичар, кој што лесно би можел, ако продолжи вака и не се извини, да биде изложен на тужба согласно Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета.