24.08.2022

Коњановски: Општина Битола ќе ги исплати трошоците за малиот битолски Монмартр до крајот на оваа година

ОПШТИНА БИТОЛА ЌЕ ГИ ИСПЛАТИ ТРОШОЦИТЕ НА МАЛИОТ БИТОЛСКИ МОНМАРТР ДО КРАЈОТ НА ОВАА ГОДИНА
По објавата на „Апелот за спас на Малиот Битолски Монмартр“ на социјалните мрежи, во кој се вели дека Министерството за образование и наука ги укинува средствата наменети за оваа институција, општина Битола и Советот на општината, застануват зад делото на Коста Хаџиантоновски, творецот на најголемата и најзначајна детска ликовна колонија кај нас и во светот, која 41 година е македонски бренд во светот.

Со ребалансот на буџетот, до крајот на оваа година, ќе бидат одвоени средства за исплата на плата на едно лице (технички секретар) и трошоците за струја, со што ќе продолжи функционалноста на оваа институција.

Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј”, веќе 41 година е организатор на најстарата светска детска ликовна колонија „Мал Битолски Монмартр“. Во изминатите децении, илјадници детски цртежи од оваа колонија создадени од рацете на малите ликовни уметници, ги красат ѕидовите на престижни институции во државата, а секој мај, Битола е исполнета со џагорот на децата – ликовни уметници од целиот свет.

https://www.facebook.com/OpstinaBitola/posts/pfbid02vjy5tVCiNTcdbUDmQoAtqkAerYkM4KyxcMDTBeMMnUqWYsVdiWgaH8Shok6mjoiVl