02.01.2023

Коњановски: Битола со над 65 нови проекти во делот на инфраструктурата за 2023 година – Мицкоски: Во Битола ќе започне изградба на нова противпожарна зграда во вредност од 1 милион евра

Зад нас оставаме година полна со предизвици, во која покажавме дека кога се работи чесно и посветено може да се постигнат високи резултати. Битола успеа да излезе од затвореноста и индиферентноста која постоеше изминатите години. Битола повеќе не е заборавен град, вели градоначалникот на општина Битола Тони Коњановски во своето обраќање во кампањата „Промените на дело“ во организација на ВМРО-ДПМНЕ.


Коњановски потенцираше дека минатата 2022 година се реализира голем број на проекти од културата, образованието, спортот, животната средина и проекти од други области.
Успеавме да реконструираме над 10 километри улици во општината. Да реконструираме и изградиме водоводни и канализациски мрежи . уредивме паркови, детски и спортски игралишта. Започнавме и многу други проекти од голема важност за општината во делот на енергетската ефикасност, спортот, културата и други области. Битола секогаш била расадник на врвни спортисти и спортски центар на Балканот. Градот доби нова северна трибина на стадионот Петар Милошески, а направено е идејно решение за новиот модерен спортски центар. Националниот парк Пелистер излегува од заборав, за што овозможивме поддршка на дополнителни содржини за проектот авантуристички парк на Пелистер, како и поддршка за реконструкција на Планинарскиот дом „Копанки“. Работиме на изготвувањето на локалниот еколошки акционен план, а изработен е катастар на загадувачи и Зелен катастар. Субвенциониравме колективни згради за поголема енергетска ефикасност, изјави тој.


Градоначалникот Коњановски им се заблагодари на граѓаните за проектите и идеите кои ги дадоа а кои се внесени во буџетот на општината за 2023 година, потенцирајќи дека 2023 година ќе се реализираат над 65 проекти за битолчани во делот на инфраструктура, носење на нов Генерален урбанистички план, изградба на нов парк во нова Битола, како и изградба на стационар за бездомни животни во вредност од 56 милиони денари.


Благодарам и на поддршката и заинтересираноста заедно да ја изградиме Битола за сите нас. Добивме многу идеи од Вас, како на пример идеите од бизнис секторот за подобрување на инфраструктурата во поранешната индустриска зона, каде што подготвивме проектна документација за реконструкција на улицата Индустриска во должина од 2,4 километри. На иницијатива на професорката Весна Христовска поддржана од повеќе наставници и професори воведовме наградување на талентирани и надарени ученици преку објава на јавен повик. На барање на претставниците на урбани и месни заедници подготвивме документација за реконструкција на улицата „Зборска“ „Драгорска“ и други улици. Битола следната година започнува со дигитализација на услугите. Продолжува со изработка на нов Генерален урбанистички план, а интензивно работиме на изградбата на новиот парк во нова Битола, проект вреден 29 милиони денари, стационарот за бездомни животни вреден 56 милиони денари, како и инфраструктурно подобрување на влезот во Битола од страна на Прилеп, и изградба на велосипедски патеки, кажа Коњановски.


Со буџетот и оваа година креиран заедно со вас почитувани граѓани продолжуваме да реализираме 65 нови проекти за битолчани. Да го вратиме и подржиме културното живеење, одлика на Битола. Битола ја даде довербата и таа доверба ја исполнуваме со промени на дело, истакна Коњановски.


И претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски порача дека општина Битола се менува, а во новата 2023 година ќе се започне со изградба на целосно нова противпожарна зграда во вредност о д 1 милион евра, додавајќи дека ќе се реализираат и други проекти.
Битола се менува. Битола ги живее промените. Оваа година во Битола ќе започне изградба на целосно нова противпожарна зграда, проект вреден околу 1 милион евра. Пари од буџетот за оваа година. Со буџетот кои што заедно го планираа битолчани ќе се реализираат голем број на проекти, ќе се одговори на голем број на барања, ќе се задоволат многу потреби. Но, тука нема да се застане кон креирање на подобра Битола. Промените на дело, порача претседателот Мицкоски.