01.09.2023

Јаневска: Пропагандната машинерија на СДСМ и ДУИ не убедува дека се е во ред и блескаме, ама за неколку дена ќе видиме дека не е така

Не сме спремни за новата учебна година така како што треба. И ќе почнам од најважното, а тоа се учебниците по закон учениците треба да имаат готови спремни учебници, тоа не е така и оваа година. Учебниците се основна алтака која им помага на учениците да стекнат знаење и затоа ова е едно од горливите прашања, рече професор Весна Јаневска, претседател на Комисјата за образование и наука на ВМРО-ДПМНЕ.
Според неа пропагандната машинерија на СДСМ и ДУИ не убедува дека се е во ред и блескаме, ама за неколку дена ќе видиме дека не е така.
„Министерот за тоа што нема книгу бара грешки кај сите, националната комисја, рецензентските комисии, педагошката служба,  се е можеби така, ама сите тие се под негови ингеренции. Надлежните се вадат едни на други. Можеби и не треба да ги прават програмите и се надевам дека наскоро ќе се сменат работите. Еден од креаторите на новата концепција кажа дека концепцијата  е веќе пропадната, а тој човек ја промовираше како револуционерно откритие за по две години да кажат дека е пропадната“, вели Јаневска. 
Професорката посочува дека наставниците се во недоумица никој не им објаснил, да не релам во паника. „Станува збор за интегрирање на предметите и во шесто има предмет историја и општество, а во тој има три модули историја, географија и граѓанско образование, и во прво полугодие се учи историја историја па потоа историја дури во седмо, а во второ полугодие во шесто ќе има географија и граѓанско образование. Ние немаме професор кој може да предава историја, географија, граѓанско образование и на пример професорот по историја во второ полугодие треба да предава изборни предмети и децата ќе се насочуваат по тоа што може да предава наставникот, а не што сакаат деца. И не е само кажи му на наставникот за да не изгуби часови предвај фотографија, ќе седне и ќе чита, ама тоа не е целта“, вели Јаневска.

Со Почит,