29.10.2023

Трипуновски: Поради лошите политики на владата и Николовски, Македонија стана увозно зависна држава

Цветан Трипуновски, претседател на комисија на ВМРО-ДПМНЕ за земјоделство, шумарство и водостопанство на денешната  дебата насловена „Важно е македонските земјоделци да ја хранат Македонија“ во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“ зборуваше за тоа во каква состојба е земјоделството поради негрижата на власта, министерството и министерот.

-Изминативе 7 години со СДСМ на власта практично секоја година почнува со протести на различни категории на земјоделци ширум Република Македонија, тоа е затоа што СДСМ ветуваше живот, а донесе пекол на македонските земјоделци. Нема земјоделска гранка која што не е клекната на колена, македонското земјоделско производство не е десеткувано, односно Македонија стана увозно зависна комплетно речиси на храна. Ова значи дека и сточарите и полјоделците и градинарите и оризарите едноставно секоја гранка во Република Македонија мора спасот да го бара на протести затоа што владата, министерството, министерот-оној кој требаше да биде татко на земјоделците немаат слух за нивните проблеми односно немаат решение како земјоделците да имаат достоен живот, истакна Трипуновски.

Трипуновски во текот на своето обраќање се осврна и на големиот број протести на земјоделците каде посочи дека протестираа и јаболкарите, оризарите како и млекарите во Република Македонија.

-Сведоци сме кога јаболкарите протестираат и блокираат патишта, оризарите блокираат со денови на регионалниот пат Штип-Кочани, сведоци сме кога млекарите го истураат млекото по улиците и сведоци сме на оној протест кој го организираат земјоделците 2019 година кога Оливер Спасовски и министерот Николовски организираа хермелини за да го спречат и уништат тој земјоделски протест. Тоа беше нивната политика која што се однесува на оние земјоделци кои што треба да ја хранат Македонија, рече тој.

Тој истакна дека власта ја интересираат само личниот профит и бизнис интересот во четири очи, а за тоа говори и фактот што Република Македонија стана увозна зависна држава.

-Практично од она кое што го ветуваа не спроведоа ништо. Единствено ги интересира личниот профит и бизнис интересите во четири очи, а за земјоделците оние кои што треба да ја хранат Македонија и да извезуваме земјоделски производи едноставно не спроведоа ништо. За потсетување ако Македонија во минатото била извозно ориентирана и сериозен девизен прилив се слевало во нашиот буџет од извоз на земјоделски производи и нормално Македонија била снабдена со квалитетен здрав македонски производ, денеска гледаме дека Македонија е речиси комплетно увозна зависна. Еве еден податок 2022 година повеќе од 700 милиони евра се одлеале македонски девизи за увоз на храна, она што значи увоз на храна  со сомнителен квалитет и увоз на храна која што македонските граѓани ја плаќаат со многу повисоки цени, а македонското производство е десеткувано односно е во исчезнување, вели Трипуновски.

На крај Трупиновски се осврна и на уште ден друг податокот кој покажува дека владата на СДСМ и ДУИ како и министерството водат лошата политика за земјоделството и земјоделците.

-Уште еден податок за лошата политика која ја води министерството односно владата предводена од СДСМ и ДУИ е тоа дека ако во минатото 2013-2014 година во Република Македонија во регистарот имало преку 100.000 регистрирано земјоделци, денеска имаме помалку од 60. 000 тоа е конкретен показател дека во Република Македонија земјоделството и категорија македонски земјоделец се во сериозно исчезнувањ, додаде Трипуновски.