25.10.2023

Томовски: Доколку владата сака да им ги исполни барањата на пензионерите и да им ги покачи пензиите постои начин, нека намали со криминалот

Ивица Томовски, член на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ на денешната дебата насловена „Време за промени во пензиската политика – Нови политика до подобра иднина“ во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“ рече дека постојат неколку начини доколку власта сака да ги исполни барањата на пензионерите, а тоа е првенствено да тргне со спречување на високиот степен на корупција, сива економија, како и инфлација.

Постојат неколку начини како владата може да ги задоволи пензионерите. Првенствено треба да спречиме иселувањето на младите, големата корупција, сивата економија, намалениот интерес на владата за решавање на овој проблем и инфлацијата. Мерките кои што владата треба да ги спроведе пред се треба да се вложува во стопанството, односно реалниот сектор и намалување на иселувањето на младите. А тоа може да го направи во три чекори, краткорочно, среднорочно и долгорочно, рече Томовски.

Според Томовски пензионерите наместо да уживаат во пензионерските денови тие сега се приморани преку протести да си ги бараат своите права.

Краткорочното треба веднаш да ги задоволи потребите на пензионерите, бидејќи тука има мајки, татковци, дедовци, кои што учествувале во градењето на оваа држава и те како истите треба да си ги уживаат своите права во пензионерските денови. Додека во долгорочни и среднорочни треба постојано власта да има комуникација со реалниот сектор и да се предвидуваат мерки за нови вработувања, повисоки плати какви што имаше во минатото, а кои оваа власт ги укина, изјави тој.

Томовски потенцираше дека ако пред 15 години имало 5 вработени лица на еден пензионер, денеска имаме 1,6 вработени лица на еден пензионер.

Има еден лош податок во делот на пензиите, ако пред 15 години имало 5 вработени лица на еден пензионер, денеска имаме 1,6 вработени лица на еден пензионер, нагласи тој и додаде дека целта на ВМРО-ДПМНЕ е биде 3 спрема 1, бидејќи како што рече на тој начин ние можеме да ги изедначиме минималната плата со минималната пензија во Македонија.

Она кое што ние како ВМРО-ДПМНЕ ќе го направиме во иднина, а е нашата цел и мисија е тоа да биде 3 спрема 1, односно на тој начин ние можеме да ги изедначиме минималната плата со минималната пензија во Македонија.